3,5 °C

Laptopdief had loper van Friese Poort

wo 19 oktober 2016 17.00 uur

LEEUWARDEN - De onrust en argwaan waren groot onder het lerarenkorps van ROC de Friese Poort in Drachten toen begin dit jaar uit ruimtes die alleen voor het personeel toegankelijk waren waardevolle spullen werden gestolen. In de maanden februari en maart werden uit afgesloten klaslokalen en docentenkamers die alleen met een loper geopend konden worden laptops, tablets en portemonnees gestolen.

Medio maart plaatste de politie een loklaptop in de school. De laptop werd vier dagen later gestolen. De politie hield de laptop letterlijk in de peiling en kwam uit bij een winkel in Groningen, waar het apparaat door een getinte man te koop was aangeboden. De man had eerder in dezelfde winkel ook al een MacBook Pro verkocht. Via vervoersmaatschappij Arriva kwam de politie uiteindelijk terecht bij een 23-jarige inwoner van Marum, die op de dag van de diefstal met lijn 314 naar Groningen was gereisd.

De Marumer zat woensdag tegenover drie rechters van de Leeuwarder rechtbank. De man had de lopersleutel al in september uit de tas van een lerares van de Friese Poort gestolen. In de maanden daarna had hij zes laptops en tablets ontvreemd. En hij had twee portemonnees gestolen. De laptops en tablets had hij verkocht. De MacBook Pro had hij voor 150 euro van de hand gedaan, voor een iPad had hij 30 euro gekregen. De loklaptop bracht 70 euro op.

De bankpassen en het rijbewijs dat hij in een portemonnee had aangetroffen, had hij voor 50 euro doorverkocht. Van een andere beurs had hij alleen het geld gehouden, pasjes en een id-kaart had hij in een afvalcontainer gegooid. De Marumer bleek meer op zijn kerfstok te hebben: begin vorig jaar had hij op een andere opleiding, het Alfa College in Groningen, negen fotocamera's en lenzen gestolen.

Ditmaal had hij de beschikking over een pasje, dat hij anderhalf jaar eerder van een lerares had gestolen. Ook nu had hij alles wat hij had gepikt verpatst, voor vier camera's vroeg hij 200 euro. Woensdag zei hij dat 'erg veel spijt' had. 'Het is niet goed om op deze manier aan geld te komen', aldus de Marumer. Hij voegde eraan toe dat hij in die periode veel schulden had.

De feiten waren voor officier van justitie Peter van der Spek ernstig genoeg om een gevangenisstraf te eisen. Dat deed hij niet, ook omdat de Marumer onlangs een intensieve gedragstraining van de reclassering met goed gevolg heeft afgerond. Van der Spek eiste 300 dagen voorwaardelijke celstraf plus 16 dagen voorwaardelijk –die heeft de Marumer al in voorarrest uitgezeten- met een proeftijd van twee jaar. Verder zou de man 240 uur gratis moeten werken en zou hij ruim 1200 euro aan schadevergoedingen moeten betalen.
De Leeuwarder rechtbank doet op 2 november uitspraak.

 

Regionaal nieuws

Advertentie

woensdag 1 december | 1 reactie

Kerst bij Tuindorado

Advertentie

woensdag 1 december

Inbraken in Drachten en Ureterp