3 °C

Inbreker:'misselijk gevoel' bij woninginbraak

vr 14 oktober 2016 18.00 uur

LEEUWARDEN - Als hij in een bedrijfspand had ingebroken of bij een diefstal, dan had hij het er niet echt moeilijk mee. Maar tijdens een inbraak in een woning aan de Greuns in Drachten, in de nacht van 12 op 13 juni, kreeg de 19-jarige inwoner van Oudega (Sm.) volgens eigen zeggen 'een misselijk gevoel'. 'Dan ben je in andermans huis', zei de jongen vrijdag tegen drie rechters van de Leeuwarder rechtbank.

Het gevoel dat de bewoners overhielden aan het idee dat vreemden hun huis overhoop hadden gehaald en hun dierbare spullen hadden gestolen, zal minstens zo onaangenaam zijn geweest. Samen met twee maten had de Oudegaster de woning bijna letterlijk binnenstebuiten gekeerd. Een van de jongens had het voorzien op de tv, maar er werden ook andere spullen buitgemaakt, met een hoge emotionele waarde. Zo verdwenen er tientallen medailles, onder andere Vierdaagsekruisjes.

Drie Elfstedenkruisjes hadden de inbrekers over het hoofd gezien. Verder namen ze sieraden, waardevolle voorwerpen en een muziekinstallatie mee. Een laptop werd eerst wel meegenomen maar later, op advies van de vader van een van de jongens, in een sloot gegooid. Ook de medailles werden weggegooid. Tot groot verdriet van de eigenaar, die op de zitting zijn gemis onder woorden probeerde te brengen. 'Waar zijn mijn medailles gebleven?', vroeg de man.

De verdachte kreeg kennelijk wroeging: hij beloofde dat hij de man zou helpen zijn medailles terug te vinden. De inbraak was niet zijn enige wapenfeit: eind mei had hij samen met een maat in Beetsterzwaag twee aanhangwagens gestolen. In diezelfde periode werden er in Rottevalle en Kootstertille twee trailers met boten gestolen. In de nacht van 20 op 21 juni hadden de Oudegaster en zijn maten ingebroken in een bedrijfspand aan de Damsingel in Sumar.

Ze maakten voor bijna 20.000 euro aan apparaten en gereedschap buit. De reclassering constateerde in een eerdere zaak, die diende op 13 juli, dat de Oudegaster makkelijk beïnvloedbaar is. Hij laat zich gemakkelijk voor andermans karretje spannen. Geestelijk is hij dan ook een stuk jonger dan zijn werkelijke leeftijd. Momenteel wordt hij begeleid door de Willem Schrikker Groep.

Dat moet zo blijven, vond officier van justitie Marco van den Broek. Vanwege de geestelijke achterstand van de verdachte stelde de officier voor het jeugdstrafrecht toe te passen. Hij eiste een celstraf gelijk aan het voorarrest -dat duurde 17 dagen- en 120 dagen voorwaardelijk. Verder zou de Oudegaster een op 27 mei voorwaardelijk opgelegde werkstraf van 50 uur alsnog moeten werken.
De Leeuwarder rechtbank doet op 28 oktober uitspraak.

 

Regionaal nieuws

Advertentie

Advertentie