7,2 °C

Buren ruziën om krakende windmolen

ma 26 september 2016 14.30 uur

LEEUWARDEN - Van een gezellige sfeer tussen twee buren op It Langfal in Surhuizum is al heel lang geen sprake meer. Een piepende en krakende windmolen drijft al jaren een wig tussen een 50-jarige Surhuizumer en diens overbuurman. De Surhuizumer zit voor de rechter omdat hij de buurman met de dood zou hebben bedreigd. De man en zijn gezin hebben al een hele tijd last van de lawaaierige windmolen.

Het piepen en kraken is een gevolg van achterstallig onderhoud, volgens de Surhuizumer. Omdat opknappen hoge kosten met zich meebrengt, zou de buurman de windmolen aan zijn lot overlaten. Het zit de Surhuizumer hoog, heel hoog. Als rechter Jolanda Lootsma hem ondervraagt, wordt hij al gauw geëmotioneerd. 'Hij liegt alles bij elkaar, hij wil wraak op mij nemen', zegt de verdachte.

'Hij' is de buurman, die op 26 juli 2014 door de verdachte zou zijn bedreigt. 'Do giest dea, do giest no dea' en 'Ik meitsje dy dea' zou de Surhuizumer zijn overbuurman hebben toegeroepen. Volgens een getuige, een vriend van de buurman, zou de verdachte ook nog achter een boom hebben gestaan en 'Tak, tak, tak' hebben geroepen, terwijl hij iets in handen had dat leek op een speelgoedpistool.

Allemaal leugens en verzinsels volgens de verdachte. Het conflict zou pas echt zijn geëscaleerd nadat hij naar de gemeente was gestapt. Hij wil dat de zaak wordt opgelost. De wijkagent weet er ook van. Die heeft de Surhuizumer geadviseerd om niet het recht in eigen handen te nemen. Dat zouden familieleden en bekenden van de overbuurman volgens de verdachte wel hebben gedaan.

Op een dag stonden er vier mannen voor zijn neus, die zeiden dat hij moest stoppen met het ageren tegen de windmolen. Hij zou zijn mishandeld. Hij heeft aangifte gedaan van mishandeling. 'Dit is geen zaak voor het strafrecht', concludeerde Lootsma. Zij vond wel dat er een einde aan het langlopende conflict moest komen. 'Dit moet ophouden, daar zijn we het wel over eens'.

Officier van justitie Jolanda Brontsema zag in de verklaringen van de buurman en diens vriend voldoende bewijs om de Surhuizumer met een voorwaardelijke boete van 300 euro naar huis te sturen. Advocate Bonnie van der Veen vond dat haar cliënt moest worden vrijgesproken. Dat was ook de conclusie van de rechter. Het wettige bewijs was er, met de twee getuigenverklaringen. 'Maar ik heb niet de overtuiging dat u die doodsbedreigingen heeft geuit', stelde Lootsma. Zij sprak de Surhuizumer vrij. Die was duidelijk opgelucht. 'Dit is echt recht', zei de man. Lootsma gaf hem op de valreep nog een goede raad mee: 'Probeer eruit te komen'.

 

Regionaal nieuws

vandaag, 15.21 uur

Herfstkermis in Drachten

7,2 °C
14 inbraken
Nieuwste items
Meest gelezen
Maak de kubus - steentje voor steentje - kleiner tot er niets overblijft.

Of speel iets anders op WâldNet Games.