8 °C

Eigengereide Burgumer steekt Trabant in brand

di 20 september 2016 14.30 uur

LEEUWARDEN - De reclassering omschreef een Burgumer (41) als 'een eigengereid man met sterke ideeën'. Alcohol heeft een ontremmende werking op de man. De reclassering zat er niet ver naast: de Burgumer moest zich dinsdag voor de rechtbank verantwoorden omdat hij tot twee keer toe nogal radicaal het heft in eigen handen had genomen. Op 18 april had hij op zijn eigen erf in de buurt van een loods een oude Trabant in brand gestoken.

Toen de politie arriveerde stond de Burgumer de agenten op te wachten met een flesje bier in de hand. Hij zei dat hij de boel wilde opruimen, de oude auto was hem al een hele tijd een doorn in het oog. Hij had de auto met benzine overgoten en in de fik gestoken. Door de brand was de loods beschadigd geraakt. Zijn moeder had de brandweer gebeld.

Een paar weken eerder, op 27 maart, had de Burgumer een witte Golf zeer drastisch opgeruimd. Ook de Golf zat hem in de weg, de auto stond al een hele tijd op de oprit van het terrein. Hij had tegen de eigenaar gezegd dat de Golf weg moest. Zo niet, dan zou hij de auto in elkaar 'stampen'. Toen de eigenaar langskwam, ontdekte hij dat de Burgumer de daad bij het woord had gevoegd.

Hij had de auto met een mobiele kraan in elkaar gedrukt en bij een sloot onder een laag zand bedolven. 'Ik wou hem niet meer op het erf hebben', zei de Burgumer resoluut. In beide gevallen was het volgens hem een uiting van onmacht en frustratie geweest. Zowel persoonlijk als zakelijk ging het hem niet bepaald voor de wind. Het bedrijf was failliet verklaard en met zijn relatie ging het ook niet goed.

De eigenaar van de Golf wilde een schadevergoeding van 900 euro. De auto had een restwaarde van 400 euro, maar de man had er voor 250 euro velgen onder gezet en het interieur was vernieuwd. De verdachte heeft ruim twee weken vastgezeten. Hij mocht onder bepaalde voorwaarden naar huis: hij moest zich melden bij de verslavingszorg voor een behandeling.

Hoewel de brandstichting op eigen terrein was, oordeelde officier van justitie Peter van der Spek dat de Burgumer wel degelijk in overtreding was. De auto was eigendom van de VOF en de loods had in de brand kunnen vliegen. Van der Spek stelde voor om de man een alcoholverbod op te leggen. Ook moet de Burgumer de behandeling bij de verslavingszorg voortzetten. De officier eiste een onvoorwaardelijke celstraf gelijk aan het voorarrest, plus vier maanden cel voorwaardelijk en een werkstraf van 160 uur.

De Leeuwarder rechtbank doet op 4 oktober uitspraak.

 

Regionaal nieuws

8 °C
13 inbraken
Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar
10 jaar
15 jaar
20 jaar
Verwijder zoveel mogelijk bubbels in dit klassieke bubbelschietspel.

Of speel iets anders op WâldNet Games.