3,7 °C

Drankrijder had twee engeltjes op de schouder

ma 19 september 2016 19.30 uur

LEEUWARDEN - Een 48-jarige Surhuizumer was op 17 juli vorig jaar op It Súd in zijn woonplaats met zijn auto uit de bocht gevlogen. In het ziekenhuis moest de man bloed afstaan, het bleek dat hij had gedronken. Hij had een promillage van 1,23, tweeënhalf keer de toegestane hoeveelheid. Toch was het ongeval niet door de drank gekomen, zei hij maandag tegen politierechter Jolanda Lootsma.

De politie concludeerde dat het ongeval vrijwel zeker te wijten was aan de bestuurder, en dus niet aan gebreken aan de auto. De Surhuizumer wist wel beter, hij meende dat er wel degelijk iets met de auto aan de hand was. Toen hij de auto terugkreeg ontdekte hij dat een van de voorbanden lek was. 'Als je dan de bocht om wil, gaat de auto rechtdoor', wist de Surhuizumer. Het bleef een gegeven dat hij teveel op had.

Dat erkende hij ook, hij had drie flesjes bier gehad: twee op het werk en eentje bij de autocross. Hij was destijds bijna uit de schuldsanering, maar door alle kosten die het ongeval met zich meebracht waren de schulden weer opgelopen. Hij heeft onder meer de beschadigde bomen moeten vergoeden. Vandaar dat hij de destijds aangeboden schikking van 750 euro niet in één keer kon betalen.

Achteraf bleek ook nog dat hij een whiplash en een zware hersenschudding had opgelopen. 'Ik had geen gordel om', bekende de Surhuizumer. De airbag had bovendien niet gewerkt. 'Ik heb twee engeltjes op mijn schouder gehad', zei de man. Vanwege de financiële problemen kwam de rechter hem een eind tegemoet. Lootsma bepaalde dat hij de 750 euro in vijftien maandelijkse termijnen van 50 euro mag betalen.

 

Regionaal nieuws

Advertentie

Advertentie

woensdag 1 december | 1 reactie

Kerst bij Tuindorado