Account
Logo
Zoeken
8 °C

Tuinier haalt spullen terug bij wanbetaler

za 17 september 2016, 8.30 uur

LEEUWARDEN - Als je als ondernemer je spullen hebt afgeleverd bij de klant, dan is de klant volgens de wet in principe eigenaar. Dan kun je niet als ondernemer, zoals een 25-jarige Drachtster had gedaan, met een man of 10 aan de deur komen en alles mee terug nemen waarvan je vindt dat het van jouw was. 'Dat is eigenrichting', zei politierechter Bert Dölle vrijdag tegen de Drachtster.

Die had in 2014 alweer een tuin picobello opgeknapt en ingericht bij iemand die hij kende van het voetbal. 'Het was een soort van vriendendienst', zei de Drachtster. Sommige zaken zou hij niet eens in rekening hebben gebracht. Er was, zo leek het, geen vuiltje aan de lucht. Tot het op betalen aankwam, toen konden de voetbalvrienden het niet eens worden over de prijs.

De zaak werd zover op de spits gedreven dat de Drachtster op 9 oktober 2014 langskwam om zijn spullen terug te halen. Hij had tien man meegenomen, namen wilde hij bij de politie niet noemen. De actie, de rechter noemde het 'een strafexpeditie, beperkte zich niet tot het meenemen van stenen en ander materiaal dat de Drachtster had aangelegd. Met een kettingzaag werden een paar steunbalken van de veranda doorgezaagd.

Ook maakte de man een paar zaagsneden in de schutting en sneed hij een stroomkabel door. In ieder geval de schutting was eigendom van de bewoner. De Drachtster besefte dat hij fout was geweest, maar hij was ervan overtuigd dat de spullen van hem waren, zolang er niet was betaald. Dat is dus niet zo, wist rechter Dölle. 'Op het moment dat de spullen zijn afgeleverd, zijn ze niet meer van u'.

De rechter veroordeelde de Drachtster tot een boete van 500 euro. Dölle kon zich voorstellen dat het voorval indruk heeft gemaakt op de bewoners. 'Dat zoiets impact heeft, als een paar potige kerels het erf opkomen, dat begrijp ik wel'. Met de afdoening van de strafzaak is de Drachtster er nog niet. De eigenaar van de tuin wil meer dan 6000 euro schadevergoeding. Begin oktober zal de kantonrechter zich over die zaak buigen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost


regionaal nieuws

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof


ondernemend nieuws

Frl Bewind jarig: 20 jaar!

Frl Bewind jarig: 20 jaar!



regionaal nieuws

Ree uit hek bevrijd door brandweer

Ree uit hek bevrijd door brandweer