8,7 °C
Foto: Geert Huisman

Nadruk zetmeel en opbrengst op KWS maisdemo

vr 16 september 2016 21.44 uur

TWIJZEL - Nadruk op zetmeel en opbrengst op KWS maisdemo.

Aan de Wedze in Twijzel is er door KWS een maisdemo georganiseerd. In een gemoedelijke sfeer zijn er verschillende maisrassen gepresenteerd en werd er door KWS-vertegenwoordiger Sjoerd Boersma ingegaan op het belang van mais als onderdeel van het rantsoen voor melkkoeien. Als de gevolg van de mestwetgeving zijn veehouders die deelnemen aan derogatie gedwongen om het aandeel maisteelt in hun totale areaal te beperken tot maximaal 20%. Dit heeft gevolgen voor de totale hoeveelheid mais wat afkomstig is van het eigen bedrijf.

Ook als gevolg van het groeizame weer in dit seizoen, waarbij veel gras is gegroeid, zien veehouders dat het aandeel mais in het rantsoen voor de komende winterperiode daarom kleiner wordt. Het gevolg hiervan kan zijn dat de melkproductie per koe door een tekort aan met name glucogene energie gaat afnemen. Echter, onder de huidige lage melkprijs is het voor melkveehouders juist zo belangrijk om de efficiëntie van voer, afkomstig van eigen grond te verbeteren. Vandaar dat op de demodag aandacht werd besteed aan de vraag hoe de productie van energie afkomstig uit zetmeel van mais te verhogen. Belangrijk daarin is te kiezen voor maisrassen, waarvan bewezen is dat deze voldoende vroeg afrijpen en hoge korrelopbrengsten realiseren. Alleen op deze manier kan er, ook in grillige groeiseizoenen zoals dit jaar, voldoende zetmeel uit mais geproduceerd worden.

Mede dankzij loonbedrijf Kamstra uit Twijzel werden de bezoekers aan de gezellige en leerzame avond goed voorzien van eten en drinken, om vervolgens met de juiste informatie over maisrassenkeuze, het juiste oogstmoment en de bewerking van de grond, weer huiswaarts te keren.

FOTONIEUWS


 

Regionaal nieuws

8,7 °C
13 inbraken
Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar
10 jaar
15 jaar
20 jaar
Leuke koekjes en kleurrijke snoepjes met leuke animaties.

Of speel iets anders op WâldNet Games.