15,7 °C
Foto: Geert Huisman

Earnewâld komt nu echt op stoom

vr 05 augustus 2016 21.26 uur

ELAHUIZEN - Schipper Gerhard Pietersma mocht vrijdagmiddag op de Fluessen bij Elahuizen zijn tweede dagzege bijschrijven. Een soevereine zege, want in feite leidden de Earnewâldsters vanaf de start. Die start was onderin de Fluessen vlak voor de langgerekte publieke tribune, die aanvankelijk nauwelijks vol leek te raken, maar die gaande de middag toch redelijk bezet werd.

Iedereen startte zoals gebruikelijk over bakboord met Earnewâld als een van de voorsten. Toen de wind onder de wal een stuk gunstiger bleek te liggen, kon Gerhard Pietersma zo hoog aan de wind zeilen dat hij als eerste overstag kon gaan voor de volgende stuurboordslag en daarbij voor het hele veld langs kon varen. Het leverde de Earnewâldsters meteen de koppositie op en die zouden ze ook niet meer afstaan. Er was een zandloperbaan getekend en dat betekende twee hoge en twee lage boeien met daar tussenin een gigantisch kruisrak over de hele breedte van de Fluessen.

De noordwestenwind was niet helemaal stabiel, hij varieerde in sterkte en ook in richting en dus bleef het voor de schippers en hun tactische brein op het achterdek ’de kop der goed by hâlde’. Want niet alleen Earnewâld had een prima start, ook Akkrum, daar was hij weer, Pieter Meeter, Grou, de glorieuze winnaar van de wedstrijd bij Langweer, Sneek en Lemmer gingen uitstekend op dat eerste rak. Bij de eerste hoge boei was dit de volgorde en eigenlijk was toen al te zien dat uit dit vijftal de winnaar zou moeten komen. Opmerkelijk was dat Heerenveen de boot miste, daags tevoren hadden ze nog een prima derde plek gescoord. Een plaats die hun weer werd ontnomen vanachter de groene tafel middels een protest van Berend Mink van d’ Halve Maen. Maar deze vrijdagmiddag op de Fluessen bleek dat Alco Reijenga en zijn mannen hun dagje niet hadden. Dat resulteerde zelfs in een ongebruikelijke laatste plaats nadat ze in de derde ronde volledig de mist in gingen bij een van de beide bovenboeien. Ze kwamen niet goed uit en kwamen daardoor helemaal stil te liggen. En toen ze ook nog eens vol op de boei dreven en dus een strafrondje moesten maken, was de boot aan boord helemaal aan. Er vielen harde woorden, nee, bij Heerenveen was het even geen botertje tot de boom, dat was wel duidelijk.

Voorin veranderde niet zo veel, alleen viel Akkrum door een ongelukkige manoeuvre bij de bovenste ton ver terug en voor de wedstrijd én natuurlijk de mannen van Pieter Meeter, was dat jammer, want ze hadden naadloos gepast in die kopgroep. Die bestond dus nu nog uit Earnewâld, Grou en Sneek. Voorwaar: een illuster trio. Gerhard Pietersma zal diverse keren achterom hebben gekeken, maar wat hij zag moet hem goed hebben gedaan. Met name in de lange voor-de-windse rakken liep Earnewâld telkens uit op de naaste belager Grou, dat op zijn beurt in de kruisrakken wat meer snelheid aan de dag legde. Maar per saldo leverde dat een situatie op waarbij Earnewâld in feite onbedreigd aan kop bleef, vóór Grou en Sneek. Douwe Visser van Sneek kwam gedurende de wedstrijd wel steeds dichter bij Grou, maar niet dicht genoeg om het die andere Douwe Visser, die van Grou dus, echt lastig te kunnen maken. En toen de mannen op de startkotter na bijna vier rondjes de finishboeien erin legden, onderin het meer ten behoeve van het redelijk talrijke publiek, was al duidelijk dat Earnewâld zijn tweede dagzege zou behalen. Vreugde dus bij de Earnewâld-sters die door deze zege nu op plek twee van het klassement staan, achter Sneek. Derde is Ak-krum, vierde is Grou, vijfde Lemmer en zesde Drachten. Morgen wordt er, ijs en weder dienende, gevaren op het IJsselmeer voor Staveren. Maandag gaat de reeks dan verder op het Heegermeer vanuit Woudsend.

FOTONIEUWS


 

Regionaal nieuws