18,2 °C
© Jochem Wiersma |  De wethouders van Dongeradeel en Dantumadiel ontvangen de eerste stikkers voor de publieksactie

Red De Sionsberg begint publieksactie

vr 05 augustus 2016 17.10 uur

DOKKUM - Actiegroep Red De Sionsberg heeft vrijdagmiddag de aftrap gegeven voor de start van een publieksactie om Sionsberg in Dokkum te behouden. Tijdens de officiële start ontvingen de wethouders Pietsje de Graaf, Pieter Braaksma van Dongeradeel en wethouder Gerben Wiersma van Dantumadiel de eerste sticker "I love Sionsberg"

Verder was er via Skype een verbinding met directeur Loek Winter van DC Klinieken. Igor Tulevski kon niet aanwezig zijn vanwege drukke werkzaamheden in het ziekenhuis. Na de bijeenkomst ging de actiegroep de stad in om het publiek tijdens de jaarmarkt te benaderen en om stikkers uit te delen.

Tijdens de persbijeenkomst werd nogmaals duidelijk dat De Friesland grote zorgen heeft aangaande de huidige samenwerking binnen Sionsberg. De zorgverzekeraar schreef in een brief aan de actiegroep dat 'de stekker niet uit de zorg in Noordoost Friesland getrokken wordt'. "Het tegendeel zelfs, we blijven ons inzetten voor de inwoners. En doen dat door te investeren in goede zorg die past bij de zorgvraag in de regio. Voor ons is dat nog steeds in de vorm van een anderhalvelijnscentrum met poliklinische zorg, waarin de huisarts als hoofdbehandelaar centraal staat."

De zorgverzekeraar betreurt vooral dat de partijen binnen Sionsberg al geruime tijd niet meer samenwerken. "We zien dat de nadruk te veel ligt op een ontwikkeling vanuit de poliklinische functies zoals die voorheen ook werden aangeboden. We hebben onze zorgen daarover geuit en ze gevraagd weer te gaan samenwerken. Partijen zijn daarin niet geslaagd."

Omdat de drie eigenaren van de Sionsberg niet meer samenwerken, heeft De Friesland het huidige contract opgezegd. Begin september gaat De Friesland met alle partijen afzonderlijk in gesprek om op zoek te gaan naar een oplossing. "Doel daarvan is zorginkoop voor 2017 en jaren erna. Nogmaals, voorop daarbij staat een anderhalvelijnscentrum met poliklinische zorg." zo schrijft manager Rob Propsma van de zorgverzekeraar in de brief.

FOTONIEUWS


 

Regionaal nieuws