14,3 °C

Dief cilindersloten achter slot en grendel

wo 03 augustus 2016 20.30 uur

LEEUWARDEN - Het is lucratief en het valt nauwelijks op: het stelen van cilindersloten bij bouwmarkten. De sloten passen makkelijk in een tas en ze zijn veel geld waard. De verdachte die woensdag tegenover rechter Fred Sieders zat leek er zijn beroep van gemaakt te hebben om de dure sloten te stelen. De man had bij drie Friese bouwmarkten toegeslagen.

De rechter veroordeelde de dief, een 24-jarige inwoner van Capelle aan de IJssel, tot zes weken cel. Eind november vorig jaar en in februari en maart van dit jaar had de verdachte bij vier verschillende bouwmarkten in Friesland cilindersloten gestolen. Op 28 november was hij langs geweest bij de Karwei in Burgum. Ook de Gamma in Oosterwolde en een Formido-filiaal in Stiens werden met een bezoekje vereerd.

In Stiens had de slotendief twee keer toegeslagen. De tweede keer werden hij en zijn auto, een grijze Opel Corsa, herkend. Hij was meestal in gezelschap van een vrouw, naar later bleek zijn vriendin, die waarschijnlijk een met aluminiumfolie beklede tas bij zich had. De folie moest voorkomen dat de alarmpoortjes afgingen. De vrouw zou min of meer gedwongen zijn om mee te werken aan de diefstallen.

De verdachte ontkende. Op de vraag waarom hij vanuit Capelle aan de IJssel zo vaak naar het noorden was gekomen om bouwmarkten te bezoeken, antwoordde hij dat hij veel vrienden had in Friesland. De rechter opperde dat hij dan waarschijnlijk in Gelderland ook veel vrienden had. In juli was hij door de rechtbank in Zutphen veroordeeld.

Ook toen kreeg hij zes weken cel, eveneens voor het stelen van cilindersloten. Officier van justitie Johan Stoffels noemde de man 'een soort van professionele winkeldief'. De eerste veroordelingen voor winkeldiefstallen dateren al van 2005. De man moet aan de Formido in Stiens een schadevergoeding van 762 euro betalen. De Gamma in Oosterwolde kreeg een vergoeding van 562 euro toegewezen.

 

Regionaal nieuws