15,3 °C
Foto: Geert Huisman |  Schipper Gerhard Pietersma kon zijn eigen slagen kiezen en dat deed hij voortreffelijk

Earnewâld slaat toe op woelig Snekermeer

wo 03 augustus 2016 18.50 uur

TERHERNE - Het was hard werken voor de schippers en bemanningen van de veertien skûtsjes van de SKS, woensdagmiddag op het Snekermeer bij Terherne. De wind waar iedereen zo naar uit had gekeken na drie dagen licht weer, was er op deze middag wel degelijk. Kracht vijf met uitschieters naar zes was genoeg, soms zelfs méér dan genoeg. Alle schippers hadden een reef laten steken om het zeiloppervlak kleiner te maken, maar ondanks die preventieve maatregelen ‘hiene se de broek fol’. Soms was het ‘wikker-de-wik’ of het skûtsje zich weer zou oprichten nadat een venijnige vlaag het schip helemaal op de zijkant had geduwd. Maar ongelukken in die zin gebeurden er niet en dus kon het publiek, er zijn wel eens meer toeschouwers geweest hier in Terherne, kijken naar een spectaculaire wedstrijd die uiteindelijk op superieure wijze werd gewonnen door schipper Gerhard Pietersma en zijn mannen van Earnewâld.

De Earnewâldsters kenden een prima start, ze kozen voor de stuurboordslag en die bleek uitein-delijk beter dan de slag over bakboord. Die start was een happening op zich, want met deze wind was het bepaald niet eenvouding om precies ‘in het schot’ te vallen, het risico van een valse start lag eigenlijk constant op de loer. Maar alle veertien schepen waren op tijd weg, niemand was te vroeg en toen volgde er een lang kruisrak naar één van de beide bovenste boeien in de zandlo-perbaan. Een lang kruisrak, dan een even lang voor-de-winds rak en daarna hetzelfde recept, maar dan naar de tweede bovenste boeit op een paar honderd meter van de eerste.

De schippers en de bemanningen hadden het bepaald niet gemakkelijk met de stevige wind die bovendien nogal vlagerig was, zoals het een goede zuidwester betaamt. En dat betekende dat er op de limiet gevaren werd, af en toe helde er een skûtsje in zo’n dikke zwarte ‘smear wyn’ vervaarlijk over en soms zelfs moesten de schotenmannen hun fokke- of grootschoot helemaal laten vieren om de wind eruit te krijgen. Een spectaculair gezicht, waarbij het water nadat het schip weer recht was geveerd, uit de spuigaten spoot. Het was echt een kwestie van ‘it brûs foar de kop en it wetter yn de warring’. Met name de bemanningslden bij de fokkeschoot en de zwaarden inclusief de peilers, kregen het zo nu en dan zwaar te verduren, als het skûtsje gevaarlijk ver overhelde zaten ze tot hun middel in het water. Een prachtig gezicht voor het publiek, maar bepaald geen pretje voor de betreffende bemanningsleden.

Met name bij de eerste bovenste boei ging het er spaans aan toe, want toen lag het veld nog heel dicht in elkaar, de ene helft kwam over stuurboord op de boei aan stormen, terwijl de andere helft over bakboord voer. De laatsten hadden voorrang, maar die mag je niet nemen, maar moet je krij-gen en juist dat laatste was veelal het probleem. Want er was weinig ruimte, ja in feite was die er wel, het hele Snekermeer in principe, maar dan win je natuurlijk geen wedstrijd. De schippers gaven elkaar geen centimeter ruimte en met name in de middenmoot leverde dat spectaculaire beelden op. Earnewâld slaagde erin om, met Akkrum met schipper Pieter Meeter als runner up, de kleine voorsprong van het begin te handhaven.

Schipper Gerhard Pietersma kon zijn eigen slagen kiezen en dat deed hij voortreffelijk. Het leverde hem en zijn bemanning de eerste en uiteraard luid bejubelde winst op en meteen ook een behoorlijke stijging in het klassement. Akkrum werd tweede, Joure derde. Drachten, de nummer twee in het klassement, deed het opnieuw uitstekend door vijfde te worden. Klassementsleider Sneek werd zesde en dat betekende dat Douwe Visser nog altijd de dans leidt in het klassement. Morgen wordt er gevaren op de Langweerder Wielen bij Langweer.

FOTONIEUWS


 

Regionaal nieuws