20,1 °C

Echtpaar verstrekte drugs op seksfeesten

do 28 juli 2016 17.30 uur

LEEUWARDEN - Een stel uit Hurdegaryp heeft zo'n anderhalf jaar lang in hun woning aan De Wal zogeheten swingersfeesten georganiseerd. Tijdens deze seksfeestjes werd er op behoorlijke grote schaal harddrugs gebruikt. Donderdag stond het stel terecht wegens drugsbezit en het verstrekken en verkopen van drugs. Toen de politie op 1 juli vorig jaar een inval deed in de woning werd er, naast een hoeveelheid harddrugs, een wietplantage met 47 planten aangetroffen.

In november 2014 was de politie ook al aan de deur geweest. Ook toen hadden de Hurdegarypsters harddrugs in huis. Vlak voor de tweede inval begin juli, op 18 juni, waren ze door de politierechter veroordeeld tot werkstraffen van 80 uur. Ook toen hielden ze zich al bezig met swingersfeesten. Na die eerste inval was het stel gewoon op de oude voet doorgegaan. Het nieuwe politiebezoek was het gevolg van een reeks tips en klachten van omwonenden.

Een 47-jarige man uit Oude Pekela werd op 1 juli op de kruising Quatrebras – Noardburgum aangehouden, na een tip dat er bij de woning in Hurdegaryp drugs werden verhandeld. De Groninger had een zakje hasj in de auto. In de woning van de verdachten vond de politie 100 xtc-pillen, 11,28 gram speed en bijna een liter GHB. De twee zeiden dat ze eigenlijk altijd wel een voorraad harddrugs in huis hadden.

Die werden opgesoupeerd tijdens de seksfeestjes. Maar de man (48) had buiten de feesten om ook drugs verkocht. Bij het uitlezen van zijn telefoon -de 'datingtelefoon'- bleek dat hij buiten de feesten om ook drugs verkocht. Het ging soms om grote hoeveelheden: een stel had via de datingtelefoon 900 xtc-pillen besteld. De drugs werden ingekocht bij een dealer in Almere, beurtelings door de Hurdegarypster en de Groninger.

De GHB maakten ze zelf. De vrouw (52) had wel eens toegekeken als de Groninger GHB maakte. Er viel ook wel eens wat op de grond. 'De verf brandde gewoon van de vloer af', had de vrouw verklaard. Tijdens de swingfeesten hielden ze in een boekje bij wie welke pillen had gehad en hoeveel, om te voorkomen dat mensen teveel zouden slikken. Er was al eens een vrouw knock-out gegaan omdat ze teveel drugs had geslikt.

Ook werden de telefoonnummers van de swingerstellen genoteerd. Dat had een andere reden: 'Als iemand eventueel een SOA had opgelopen dan konden we contact opnemen', zei een van de verdachte. Sinds het stel is aangehouden hebben ze de drugs vaarwel gezegd. Ze vonden dat als de andere stellen wel willen gebruiken, dat ze dat dan maar zelf moeten weten. Zo simpel is dat niet: als dat bij hun thuis gebeurt, ze wonen nu in een chalet op een camping in Burdaard, dan zijn ze wel degelijk zwaar in overtreding.

Ze zijn uit voorlopige hechtenis vrijgelaten onder de voorwaarde dat ze geen drugs en alcohol mogen hebben, gebruiken of verstrekken. Dat geldt ook als dat in hun woning gebeurt. De politie heeft berekend dat ze met de oogsten van de wietplantage, het zijn er twee of drie geweest, en de verkoop van de pillen zo'n 9000 euro hebben verdiend.

Officier van justitie Petra Hoekstra kondigde alvast aan dat ze te zijner tijd met een Pluk-ze vordering zal komen om dit bedrag bij de verdachten te innen. Hoekstra zag er geen heil in om het stel opnieuw naar de gevangenis te sturen. Zij eiste celstraffen gelijk aan het voorarrest –17 dagen voor de vrouw, 22 voor de man- en respectievelijk 160 uur werkstraf en drie maanden cel voorwaardelijk en 240 uur werken en een half jaar voorwaardelijk.

Beide verdachten zouden onder toezicht van de reclassering moeten komen en ze moeten een drugs- en alcoholverbod opgelegd krijgen. Ook zouden ze een onder behandeling moeten gaan. Voor de Groninger, de man was niet op de zitting verschenen, eiste Hoekstra 1 week cel -eveneens de duur van het voorarrest-, een werkstraf van 200 uur en vier maanden voorwaardelijk.
De Leeuwarder rechtbank doet op 11 augustus uitspraak.

 

Regionaal nieuws