20,1 °C

Botsing uitgelokt: één maand celstraf

di 26 juli 2016 14.30 uur

LEEUWARDEN - Het botert al een hele tijd niet tussen een 31-jarige ex-inwoner van Wâlterswâld en een familie uit Driezum. Aanvankelijk konden beide partijen prima met elkaar overweg, maar een paar jaar geleden ging het fout. Op 2 maart 2015 kreeg de man van de Leeuwarder rechtbank zelfs een locatieverbod opgelegd: hij mocht twee jaar lang niet in Driezum komen. De man kreeg eerder al een contactverbod, wat hij twee keer had overtreden.

Destijds zei hij dat de ruzie was begonnen toen iemand van de familie hem ervan betichtte dat hij een junk en een drugsdealer was. Op de zitting van politierechter Bauke Jansen kwam nog een ander aspect aan bod: de Wâlterswâldster zou zijn afgewezen toen hij een relatie wilde met de dochter van het Driezumer gezin. Hij mag nog steeds geen contact met de familie zoeken.

Op 20 april zou hij op de Achterwei bij Damwâld de auto van de vader van het Driezumer gezin hebben beschadigd door in te halen en vlak voor de andere auto plotseling af te remmen. De dashcam van de Driezumer had het gebeuren gefilmd, maar net op het moment dat de botsing zou hebben plaatsgevonden stopte het filmpje. De beelden werden op de zitting vertoond. Er was te zien dat de oranje Peugeot van de verdachte inhaalde en wel heel krap voor de auto van de Driezumer naar rechts ging.

De verdachte was zich van geen kwaad bewust. Hij zei dat hij rechtsaf moest slaan en daarom op de rem had getrapt. Volgens hem is de familie uit Driezum de kwaaie pier. 'Ze zoeken me altijd op', zei hij. Hij woont nu in een chalet in Biddinghuizen, om het conflict met de familie zou hij verhuisd zijn. Hij liep in een proeftijd en het contactverbod gold nog steeds.

Voor officier van justitie Esther van Slooten was nog maar één straf op zijn plaats: een onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Zij eiste wederom een contactverbod. Rechter Jansen oordeelde dat de verdachte zich schuldig had gemaakt aan gevaarlijk rijgedrag. Als reactie op de stelling dat hij rechtsaf moest slaan zei Jansen: 'Dan denk ik: waarom ga je dan inhalen?' De rechter veroordeelde de man tot een celstraf van een maand. En er werd een nieuw contactverbod opgelegd. De schade aan de auto van de Driezumer, 728 euro, moet de verdachte ook betalen. De Peugeot is hij kwijt, die werd verbeurd verklaard.

 

Regionaal nieuws