20,1 °C

FNP staat buiten spel in coalitievorming

ma 25 juli 2016 20.06 uur

BUITENPOST - De FNP heeft de leiding om een coalitie te vormen in de raad van Achtkarspelen overdragen aan het CDA. Het CDA is na de FNP de grootste partij in de gemeente. De FNP heeft in de afgelopen anderhalve week verkennende gesprekken gehad met alle politieke partijen maar het werd duidelijk dat er geen mogelijkheden tot samenwerking waren.

De FNP wilde met het GBA en nog een partij een nieuwe coalitie vormen. Met het CDA was er geen mogelijkheid omdat er nog sprake was van een vertrouwensbreuk. Ook met de PvdA, waarmee gebroken werd, was een coalitie niet mogelijk. De heer Nicolai van de PvdA zei: "Het was een vruchteloze poging van de FNP om een meerderheidscoalitie te vormen. Wij concluderen dat het thans het CDA is om de leiding te nemen in een nieuw formatie proces. Het CDA moet de verantwoordelijkheid nemen." En zo geschiedde.

CDA-fractievoorzitter Lydeke Zandbergen: "Er is wantrouwen tussen politieke partijen en we zijn zo niet goed bezig. We willen onze verantwoordelijkheid nemen en we gaan met alle partijen in gesprek. Om alles zo zuiver mogelijk te spelen kiezen we voor een externe informateur." Alle partijen waren het eens met het besluit om het CDA aan te wijzen als leidinggevende partij in de coalitievorming.

 

Regionaal nieuws