Account
Logo
Zoeken
9.2 °C

'Vrijwilligerswerk niet verplicht stellen'

za 16 juli 2016, 21.45 uur

DRACHTEN - Vrijwilligersorganisaties voelen er over het algemeen niets voor om vrijwilligerswerk verplicht te stellen aan bijstandontvangers. Corrie Ponne van CDA Smallingerland vroeg afgelopen dinsdagavond tijdens een speciale Ronde Tafelbijeenkomst over de notitie 'Vrijwillige inzet, vrijwilligers en vrijwilligerswerk in Smallingerland' hoe de organisaties aan kijken tegen de gemeenten die hier 'als tegenprestatie' wel mee werken.

Door bijstandontvangers verplicht vrijwilligerswerk te laten doen, kan mogelijk ook het tekort aan vrijwilligers worden opgevangen. "Zodat organisatie het goede werk door kunnen zetten", motiveerde Ponne. Toch staan de meeste organisatie hier niet om te springen. "Vrijwilligerswerk en iets doen als tegenprestatie zijn twee verschillende dingen", aldus leidinggevende Fanneke Sybesma van Maatschappelijke Organisatie Smallingerland (MOS). "Verplicht is niet vrijwillig", reageert seniorenadviseur Piet Woudwijk.

"Verplichting leidt een vorm van sabotage", oordeelde voorzitter Hans Martens van de Fietsersbond zelfs. "Ideële motieven verdwijnen als vrijwilligerswerk een vorm van verplichting krijgt", vermoedt voorzitter Joop Frieswijk van Humanitas. Ook werd er dinsdagavond openlijk getwijfeld aan het feit of het doen van vrijwilligerswerk de kansen op de arbeidsmarkt vergroot. Marien Haan van de Zonnebloem denkt dat het tekort aan vrijwilligers vooral een communicatievraagstuk is. "Vrijwilligers melden zich aan door ons werk om naamsbekendheid te vergroten. Ons enthousiasme blijkt over te slaan."

Peter Meersma van voetbalvereniging ONT uit Opeinde kijkt anders naar verplicht vrijwilligerswerk. "Wij hebben de discussie ook binnen onze club gevoerd en besloten dat niet te doen. De neiging om het wel verplicht te stellen, begint inmiddels echter wel steeds meer te komen. Het helpt mensen misschien ook over een drempel. Het idee van gelijke monniken, gelijke kappen. Verplicht stellen kan ook een vorm van betrokkenheid creëren."

Ook werd er gediscussieerd over de grens tussen vrijwilligerswerk en werkzaamheden die eigenlijk betaald zouden moeten worden. "Je ziet steeds meer verdringing", meent Gineke Waterlander, die naast vrijwilliger voor een speeltuinvereniging ook mantelzorger is. Vrijwilligers moeten steeds vaker werkzaamheden doen, die eigenlijk door professionals gedaan moeten worden. "Wat is het grijze gebied en wat is zwart. Laat geld niet leidend zijn", vindt clustermanager Bea Zomer van het Leger des Heils, dat ook met dit vraagstuk worstelt.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar

regionaal nieuws

Geslaagde kruiwagenmars door Burgum

Geslaagde kruiwagenmars door Burgum





regionaal nieuws

Johan Talsma (BVNL) stapt op als raadslid

Johan Talsma (BVNL) stapt op als raadslid