Account
Logo
Zoeken
8.1 °C

Rechter: 'U bent een grote jongen'

wo 13 juli 2016, 14.30 uur

LEEUWARDEN - Een 19-jarige inwoner van Oudega (Sm.) is woensdag door politierechter Klaas Bunk wegens openlijke geweldpleging veroordeeld tot een gevangenisstraf van een maand, plus twee maanden voorwaardelijk. Daarmee legde de rechter het advies van de reclassering naast zich neer. De verdachte functioneert op een verstandelijk beperkt niveau en hij heeft PDD-NOS, een aan autisme verwante stoornis. Volgens de reclassering is hij makkelijk beïnvloedbaar.

Daar staat tegenover dat hij op 27 mei nog voor de rechter moest verschijnen voor twee bedreigingen. Toen kreeg hij nog een werkstraf van 100 uur plus 50 uur voorwaardelijk. De Oudegaaster zit nu weer vast, hij zit in voorarrest voor vier diefstallen en een inbraak die hij met twee maten zou hebben gepleegd.

In de nacht van 13 maart had hij twee andere kameraden bij zich in de auto. Het drietal mishandelde om niks twee jongens die om een uur of drie 's nachts stonden te praten bij een rotonde in de Lauwers. Een van de jongens kreeg een klap met een fles op het hoofd. Terwijl hij op de grond lag, werd de jongen geslagen en geschopt. Het andere slachtoffer kreeg ook klappen en werd in een sloot geduwd. De Oudegaaster beweerde dat hij een van de jongens een paar keer had geschopt. Dat zou hij hebben gedaan omdat er iets op zijn auto was gegooid.

Bij de politie weigerde hij aanvankelijk de namen van de mededaders te geven. Op de zitting deed hij dat wel. Hij zei dat hij inmiddels afstand heeft genomen van de vrienden. De reclassering adviseerde een strikt plan van aanpak voor de Oudegaaster. Hij zou behandeld moeten worden, eventueel klinisch. Ook zou hij strak begeleid moeten worden, mogelijk zou er ook woonbegeleiding plaats moeten vinden.

De reclassering adviseerde om het jeugdstrafrecht (adolescentenstrafrecht) toe te passen. De rechter paste het strafrecht voor volwassenen toe. 'U bent een grote jongen, u moet maar gewoon de consequenties aanvaarden', aldus Bunk. Hij plaatste de Oudegaaster wel onder toezicht, maar dan van de reclassering voor volwassenen. Ook kan er een behandeling plaatsvinden, als de reclassering dat nodig acht. De schadevergoedingen van de twee slachtoffers, totaal ruim 1500 euro, werden toegewezen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland



regionaal nieuws

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt


kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost



regionaal nieuws

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof