15.6 °C

Voorwaardelijke boete kinderboerderij Dokkum

di 12 juli 2016 15.00 uur

LEEUWARDEN - De schrik was groot bij de medewerkers van Kinderboerderij Anna Zijlstra in Dokkum, toen eind 2014 bleek dat er een boete van maar liefst 4000 euro betaald moest worden. Bij een controle bleek dat veertien schapen en geiten niet voor de verplichte datum van 1 augustus waren gevaccineerd voor de Q-koorts. De dieren waren pas op 21 augustus ingeënt, drie weken te laat.

De kinderboerderij, of eigenlijk de Alliade Groep waar de boerderij onder valt, moest zich voor de rechter verantwoorden. Een medewerker van de kinderboerderij meldde destijds dat de verlate inenting waarschijnlijk het gevolg was van vakantieperikelen. De kinderboerderij heeft meteen het protocol aangepast. Sindsdien zijn er geen incidenten meer geweest.

Mede daarom hield rechter Bauke Jansen het bij een geheel voorwaardelijke boete. Officier van justitie Daniëlle van Ieperen had een boete van 5000 euro waarvan de helft voorwaardelijk geëist. De rechter vond dat 'een stevige stok achter de deur' met een proeftijd van twee jaar volstond.

De Q-koorts is een infectieziekte die kan worden overgedragen van dieren op mensen. De ziekte kan dodelijk zijn. De entverplichting geldt sinds 2010, nadat er vanaf 2007 een groot aantal mensen werden besmet door het virus en ziek werden. In ongeveer jaren drie jaar tijd zijn er 25 mensen overleden. Duizenden dieren, vooral geiten, werden geruimd.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws