Account
Logo
Zoeken
4.9 °C
Taxivereniging positief over BurgumMobyl
Ondanks sommige kritische geluiden is bijna iedereen positief over de BurgumMobyl

Taxivereniging positief over BurgumMobyl

di 12 juli 2016, 10.25 uur

BURGUM - Secretaris Hubert Andela van Koninklijk Vervoer Nederland, de belangenvereniging voor de taxivervoerders, weigert zuur te reageren op het project BurgumMobyl. Op een initiatief met inzet van vrijwilligers kan niemand tegen zijn, is de opvatting van Andela. "Toch gaat het hier wel om heel veel geld."

Een van de kritische reacties

Gedeputeerde Johannes Kramer en wethouder Houkje Rijpstra van Tytsjerksteradiel gaven op 4 juli het startsein voor BurgumMobyl. Het idee is om mindervalide mensen in en rond Burgum te voeren. Ruim 35 vrijwillige chauffeurs gaan op twee elektrische minitaxi's rijden. Naast fysiek beperkten richt BurgumMobyl zich ook mensen die beperkt zijn in de mobiliteit. Bijvoorbeeld ouders met kleine kinderen of het vervoer vanuit de jachthaven of camperplaats. Totale kosten liggen naar verluidt rond de 120.000 euro, waar voor een groot deel een beroep wordt gedaan op overheden.

Uit verschillende reacties blijkt een vrees voor oneerlijke concurrentie naar taxichauffeurs, die het momenteel al lastig hebben. Andela heeft de reacties ook gehoord en gelezen. "Het klopt dat het geen makkelijke tijd is voor de taxibranche. Vervoer is onzeker en niet dik betaald. Dat merken de chauffeurs en dan begrijp ik dergelijke reacties. Als het je werk is, is het minder makkelijk om objectief te blijven."

Andela vraagt zich desalniettemin wel af of de gemeente en provincie zich niet vergissen met het project. "Als je alles per rit goed doorrekent, dan kon men nog wel eens schrikken van de kosten in vergelijking met regulier WMO-vervoer. Vaak blijkt dat overheden uit enthousiasme nalaten om een degelijke doorrekening per rit te maken en toch flink gemeenschapsgeld beschikbaar te stellen."

Een project als BurgumMobyl moet zich echter ook aan de regels houden. "Vrijwilligers mogen niet meer dan toegestane vergoeding krijgen, anders spreken we wel over oneerlijke concurrentie. Houdt BurgumMobyl zich gewoon aan de wettelijke bepalingen, dan is dit gewoon een mooi initiatief."

Ook Jouke Brander had een kritische noot

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381


regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'





regionaal nieuws

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand


Poll: Goede keuze of niet?

Ja  
26.6%
Nee  
55.1%
Maakt me niet uit  
18.4%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!