Account
Logo
Zoeken
10.3 °C

Bestuurder bedreigt vrouwen met pistool: cel

za 9 juli 2016, 8.30 uur

LEEUWARDEN - Twee vriendinnen die op 4 september vorig jaar gezellig naar de Admiraliteitsdagen in Dokkum waren geweest, schrokken zich wezenloos toen er op een rotonde in de Hoofdweg bij Damwâld een vuurwapen op hen werd gericht. Een man in een donkere BMW hing aan de bestuurderskant uit het raam en richtte een pistool op de vrouwen. De vrouwen waren doodsbang en dachten dat ze beschoten zouden worden.

Ze reden terug naar Dokkum, waar de politie bezig was met een alcoholcontrole en vertelden hun verhaal. Even later kwam de BMW langs. De bestuurder passeerde de alcoholcontrole en ging er als een speer vandoor. Na een wilde achtervolging, waarbij in de bebouwde kom snelheden van 140 kilometer per uur werden gehaald, strandde de BMW bij een brug bij Esonstad bij Anjum.

De 30-jarige bestuurder uit Kollumerpomp ging er zelfs toen nog vandoor, maar uiteindelijk werden hij en zijn passagier, een 25-jarige inwoner van Twijzelerheide, in de boeien geslagen. Tijdens de achtervolging werden er witte zakjes uit de BMW gegooid. De politie vermoedde dat het om drugs ging. Er is nog naar de zakjes gezocht, maar de politie heeft niks kunnen vinden. In de BMW werd wel een wapen, een gaspistool, gevonden.

De bestuurder en zijn passagier konden zich niet heugen dat er iemand met een wapen was bedreigd. Dat was vrijdag niet anders, toen de bestuurder zich voor rechter Nynke Vlietstra moest verantwoorden. De man zei dat hij die dag had gedronken, zo'n tien biertjes, en alleen nog wist dat hij in Hurdegaryp was geweest. Zijn volgende herinnering was dat de politie achter hem aan zat.

Op de vraag waarom hij op de vlucht was geslagen, antwoordde hij dat het 'de schrik' moet zijn geweest. Hij had teveel gedronken en daar was hij al eens eerder voor gepakt. Voor het dronken rijden is hij al bij de rechter geweest. Hij kreeg een boete, een rijontzegging en het CBR nam zijn rijbewijs in. De bedreiging met het wapen was, wat officier van justitie Margreeth Meijer betrof, een heel ander verhaal.

'Er kwam maar één vraag bij mij boven. Waar slaat dit op, waar gaat dit over. Het is hier geen wilde westen', zei Meijer. Dat alles in de herinnering een zwart gat was, kwam de verdachte wel heel erg goed uit, vond Meijer. Zij eiste drie maanden cel. De rechter nam het strafvoorstel over. Vlietstra twijfelde er niet aan dat de verdachte degene was geweest die met het wapen had gezwaaid. De rechter had er geen boodschap aan dat hij zonder werk komt te zitten als hij de gevangenis in draait.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Geslaagde kruiwagenmars door Burgum

Geslaagde kruiwagenmars door Burgum





regionaal nieuws

Johan Talsma (BVNL) stapt op als raadslid

Johan Talsma (BVNL) stapt op als raadslid





regionaal nieuws

Dieselolie op A7: kilometers lange file

Dieselolie op A7: kilometers lange file