17,8 °C

Pittige brief vakbond naar Dongeradeel

do 16 juni 2016 23.13 uur

DOKKUM -

De gemeente Dongeradeel heeft een pittige brief ontvangen van vakbond CNV vanwege het ontslag van het personeel van de peuterspeelzalen in de gemeente. Volgens het CNV is er wel degelijk sprake van ‘opvolgend werkgeverschap’, terwijl de gemeente stelt dat daar geen sprake van is. De wettelijke term opvolgend werkgeverschap is van toepassing als een werknemer, die al langer bij een bepaald bedrijf werkt, vervolgens via een andere werkgever in dezelfde functie bij hetzelfde bedrijf doorwerkt. Dat lijkt bij de vorming van de voorscholen te gebeuren.

PvdA-raadslid Cootje Klinkenberg had donderdagavond tijdens de raadscommissie Omkriten de brief al gelezen. “In de huidige insteek van de gemeente is geheel voorbij gegaan aan de morele en juridische verplichting richting het personeel”, aldus Klinkenberg. Wethouder Pytsje de Graaf startte het onderwerp met de toezegging dat het personeel allemaal een tijdelijk contract van een jaar kan verwachten, maar ging op de brief van het CNV nog niet in omdat deze nog niet door de gemeente was ontvangen. Het PvdA-raadslid noemde de gang van zaken rond de vorming van de voorscholen in Dongeradeel opmerkelijk.

De stichting peuterspeelzalen Dongeradeel wordt per 1 augustus opgegeven op last van de gemeente. Sinds 1 januari van dit jaar is het bestuur van de stichting Peuterspeelzalen Dongeradeel ontbonden en is er een interim-bestuurder aangesteld. De peuterspeelzalen vallen vanaf 1 januari 2018 onder de wet kinderopvang; de gemeente Dongeradeel wilde al op 1 augustus dit jaar een oplossing hebben. Voor de commerciële opvang wil de gemeente in zee gaan met Kidsfirst en de stichting Kinderopvang Friesland. De locaties worden onderling verdeeld. Voor het zover is wordt het onderwerp eerst nog een keer besproken tijdens de raadsvergadering van 30 juni aanstaande. De PvdA heeft al aangekondigd dan met een motie te komen. Het CDA was eveneens kritisch. “Als juristen van mening zijn dat het om voort werkgeverschap gaat, dan gaan wij daar vanuit. En dan vinden wij dat de leidsters hun rechten dienen te behouden”, aldus raadslid van der Bent.

 

Regionaal nieuws

vandaag, 13.52 uur

Waterstanden zakken in de regio