19 °C

Verdachte: 'Ik was als een aap'

wo 18 mei 2016 19.38 uur

LEEUWARDEN -

Een inwoner van Frieschepalen (22) ging in de nacht van 29 januari volledig door het lint, toen hij geconfronteerd werd met twee toezichthouders van Stichting Veiligheidszorg Smallingerland (SVS). De SVS'ers wilden een auto controleren die slingerend over de Sportlaan in Drachten reed. Twee van de vier inzittenden gingen er vandoor. Van de twee die overbleven was de 22-jarige het meest agressief.

Hij gaf een van de toezichthouders een kopstoot, de tweede SVS'er kreeg een klap tegen het hoofd. Woensdag mocht de man uit Frieschepalen -zijn 20-jarige maat kwam uit Drachten- zijn verhaal doen bij politierechter Bert Dölle. Meteen nadat de auto stilstond, zouden de inzittenden vervelend hebben gedaan. De twee probeerden de deuren van de auto van de SVS'ers te blokkeren.

Ze waren duidelijk onder invloed. Ook toen de politie arriveerde, waren de gemoederen nog steeds niet bedaard. De 22-jarige schold de agenten uit. Toen hij naar de grond werd gewerkt, bleef hij zich verzetten. Ook in de politieauto en op het bureau was hij opstandig. 'Ik vind dit niet normaal', was de reactie van rechter Dölle. De verdachte zei dat hij door het lint was gegaan, omdat een van de SVS'ers tegen hem gezegd zou hebben dat hij moest 'opkankeren'.

Bij de politie had hij destijds verklaard dat hij niet meer wist dat hij iemand had mishandeld. Hij wist wel dat hij teveel drank op had. 'Ik was als een aap', had hij gezegd. Hij zei dat hij in die tijd zijn leven niet 'op de rit' had. Daar zou inmiddels verbetering in zijn gekomen. De SVS'ers hadden beide een schadeclaim ingediend. De een wou 500 euro -hij zou na de kopstoot vier dagen zware hoofdpijn hebben gehad- en de ander vorderde 200 euro smartengeld van de verdachte.

Die had zich al eens eerder schuldig gemaakt aan 'straatschenderij'. Hij moest dan ook op zijn tellen passen, waarschuwde officier van justitie Rein Meinderts: 'U kunt zich geen ruzie meer veroorloven, tenzij u de gevangenis van binnen wilt zien'. Meinderts eiste een werkstraf van 100 uur en een maand cel voorwaardelijk. De rechter ging daar overheen.

Dölle legde een werkstraf van 120 uur op plus de voorwaardelijke celstraf. Dat was ook omdat hij een zekere nonchalance zag bij de verdachte. 'Ik bespeur iets van: ik was als een aap, dan gebeuren dit soort dingen. Maar zo kan het niet. Niets rechtvaardigt uw gedrag', aldus de rechter. Hij wees 400 en 200 euro schadevergoeding toe aan de SVS'ers.

 

Regionaal nieuws

19 °C

9 inbraken

7 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
 
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Vul de sudoku in met de getallen 1 tot en met 9. Zodat in elke lijn de cijfers 1 tot en met 9 één keer voorkomen.

Of speel iets anders op WâldNet Games.