9,8 °C
© WâldNet |  Bij de sterrenwacht aan de Menno van Coehoornweg in Burgum kwamen tientallen geïnteresseerden langs om het natuurverschijnsel te bewonderen

Mercurius bekijken bij Sterrenwacht Burgum

ma 09 mei 2016 16.43 uur

BURGUM -

Het is maandag een bijzondere dag. Tussen 13.15 uur en 20.30 uur schuift de planeet Mercurius voor de zon langs. Dit is al tien jaar niet meer gebeurd. Met een verrekijker of telescoop is dit verschijnsel alleen goed te zien. Het wordt afgeranden om met het blote oog naar het verschijnsel te kijken.

Bij de sterrenwacht aan de Menno van Coehoornweg in Burgum kwamen maandag aan het begin van de middag al tientallen geïnteresseerden langs om het natuurverschijnsel te bewonderen. De weersverwachting voor deze waarneming was ook nog eens bijzonder gunstig.

De zon staat op 150 miljoen km vanaf de aarde, Mercurius op 83 miljoen km. De zon is véél groter dan de planeet, Mercurius is een mini-planeet en een piepklein donkere punt op de zonneschijf. Bij de Volkssterrenwacht Burgum zijn alle kijkers en telescopen voorzien van speciale filters om de planeet toch goed te kunnen zien.

De sterrenwacht is maandag nog open tot 21.00 uur.

FOTONIEUWS


 

Regionaal nieuws

9,8 °C

10 inbraken

7 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Verwijder zoveel mogelijk bubbels in dit klassieke bubbelschietspel.

Of speel iets anders op WâldNet Games.