15,5 °C

Officier: oplichtster Harkema is berekenend

ma 18 april 2016 16.30 uur

LEEUWARDEN -

Op 30 maart was een 46-jarige inwoonster van Harkema nog prominent in het nieuws, toen een ondernemer uit Eastermar haar belemmerde weg te rijden met haar scootmobiel door het voertuig met een heftruck klem te zetten. De vrouw had eerder onder een valse naam 100 euro geleend, zogenaamd omdat haar pinpas kapot was. Een dag later belde ze weer om 50 euro te lenen. Via de bewindvoerder van de Harkemase werd de kwestie uiteindelijk opgelost.

De vrouw stond en staat in de omgeving bekend als iemand die particulieren en bedrijven oplicht. Maandag zat ze tegenover politierechter Maaike de Wit, voor weer een geval van oplichting en voor de diefstal van twee fietsen. Bij een winkelier in Kollum had ze ongeveer dezelfde truc uitgehaald als een paar maanden eerder in Eastermar. Ze had een gourmetpakket besteld. Toen ze het vlees ophaalde, zei ze dat haar pinpas kapot was.

Ze zou later terugkomen om te betalen. Dat is nooit gebeurd. Telefoontjes van de winkel wimpelde ze af met smoesjes. Toen de zoon van de winkelier aanbood om het geld dan maar op te halen, werd hij bedreigd door de vriend van de Harkemase. In april en mei vorig jaar heeft de vrouw twee fietsen achterover gedrukt. Op 14 mei stal ze een herenfiets bij de Poiesz in Harkema.

Op 15 april leende ze een fiets van een dorpsgenote. Beide rijwielen had ze verkocht aan een fietshandelaar. Na een vorige veroordeling, in juli vorig jaar, werd er een hulpverleningstraject in gang gezet. De Harkemase kwam onder toezicht van de reclassering en ze moest in behandeling bij de GGZ. Na een moeizame start, de vrouw zegde telkens afspraken af, zou de behandeling sinds kort zijn opgestart.

Op de vraag waarom ze elke keer weer liegt en bedriegt, zoals over de kapotte pinpas, antwoordde de vrouw: 'Het komt in je naar boven en dan zeg je dat'. Ze beloofde beterschap. 'Ik doe het niet weer', zei de Harkemase. Een groot deel van de 90 euro die zij en haar vriend wekelijks te besteden hebben, zou opgaan aan bier en tabak. Ze zou door haar vriend onder druk worden gezet om foute dingen te doen.

Officier van justitie Rigje van der Heide typeerde de Harkemase als 'berekenend'. Van der Heide zag af van het eisen van een gevangenisstraf, omdat de hulpverlening amper op gang is gekomen. De officier eiste een werkstraf van 60 uur. Die straf werd ook opgelegd. Rechter De Wit bepaalde ook dat de Harkemase bijna 43 euro aan de winkelier moet betalen. Aan de eigenares van de geleende fiets moet zij een schadevergoeding van 300 euro betalen. De Wit besloot om er geen voorwaardelijke straf aan toe te voegen, dat was bij de veroordeling in juli al gebeurd.

 

Regionaal nieuws