Logo
Zoeken
Zoeken
3.9 °C

Vier bruggen verhoogd voor boten (2.5 meter)

zo 17 april 2016 18.43 uur

DOKKUM - Vier bruggen in Dokkum, Anjum en Ezumazijl worden opgehoogd zodat boten tot 2.5 meter hoogte eronder door kunnen varen. De Súd Ie wordt op deze manier beter toegankelijk voor middelgrote motorboten (Dm-klasse). De volgende bruggen worden opgehoogd: Halvemaanspoortbrug (Dokkum), de Wite Brêge (tussen Anjum en Ee), de Saatsenbrêge (laatste brug voor sluis Ezumazijl) en de fietsbrug Grutte Tille (bij Reidswal). De brug tussen de poldergemalen in de Kolken wordt verwijderd. Hier wordt namelijk gezorgd voor een andere ontsluiting.

Daarnaast wordt er een trailerhelling aangelegd aan de Lauwersseewei ter hoogte van Wetsens. De eerste bouwfase van het bevaarbaar maken van de Súd Ie is al in volle gang, zo wordt er bijvoorbeeld oeverbescherming aangebracht.

Vroeger was de Súd Ie, met de daaraan verbonden opvaarten, naar de dorpen een belangrijke levensader voor het gebied. Deze historische vaarroute verbond Dokkum en het omliggende gebied direct met de Lauwerszee (welke in 1969 Lauwersmeer is geworden). Momenteel wordt deze oude zeeslenk Súd Ie in ere hersteld en opgewaardeerd naar een vaarroute voor rustzoekende vaarrecreanten. De Súd Ie wordt ook voor vissen toegankelijker gemaakt. De ecologische opwaardering in opdracht van Wetterskip Fryslân resulteert in de aanleg van ruim 8 kilometer natuurvriendelijke oever. Deze oevers bieden schuil-, paai- en opgroeimogelijkheden voor trekvissen.

Op opwaardering kan plaatsvinden dankzij een bijdrage uit het Waddenfonds. Het programma Súd Ie en Wetterfront Dokkum sluit aan op andere Waddenfondsprojecten, waaronder het ‘Rondje Lauwersmeer’. Hierdoor wordt de hele regio recreatief versterkt.
De regio kent naast Dokkum verschillende waardevolle cultuurhistorische kernen. De samenwerkende overheden vinden het belangrijk dat deze dorpen beter toegankelijk worden gemaakt voor rustzoekende recreanten.

Er zijn plannen om ook het herstel van enkele oude opvaarten naar dorpen binnen bereik te brengen. Dit in samenhang met het herstel van jaachpaden als recreatieve fietsroutes langs het water van de Súd Ie. Het werk wordt uitgevoerd in de periode 2016-2018. De gemeente Dongeradeel, provincie Fryslân en het Waddenfonds betalen ieder 1 miljoen euro. Sportvisserij Fryslân draagt 30.000 euro bij.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Net binnen....