10,4 °C

© WâldNet

Dongeradeel wil schoolgebouwen overdragen

do 14 april 2016 22.20 uur

DOKKUM -

De gemeente Dongeradeel en de schoolbesturen willen de gebouwen van het voortgezet onderwijs wel overdragen van de gemeente naar de scholen toe. Dat bleek donderdagavond tijdens een presentatie tijdens de raadscommissie Omkriten over het onderwerp. De scholen moeten nu voor bijvoorbeeld nieuwbouw eerst aankloppen bij de gemeente, die van het Rijk de uitkering voor het onderwijs ontvangt. Er wordt nu aan een uitgewerkt voorstel gewerkt dat er voor de zomer moet liggen. Daarin krijgen de schoolbesturen het voortaan zeggenschap over het budget onderwijshuisvesting.

Zowel het Dockinga College als de JJ Boumanschool zijn voorstander van de plannen. Het Piter Jelles college ziet de plannen niet zitten. Het zogeheten ‘doorcentraliseren’ zorgt er voor dat er minder werk voor zowel de scholen als de gemeente is. De lage rentestand is een van de redenen om het plan nu uit te werken. De gebouwen waar het omgaat staan op dit moment voor een waarde van 14 miljoen in de boeken. Het Dockinga College en scholengemeenschap Piter Jelles gaan intensief samenwerken en hebben een gezamenlijk voorstel voor nieuwbouw aan de Parklaan in Dokkum ingediend.

De gemeente Dongeradeel maakte eerder ruim 120.000 euro aan voorbereidingskosten over naar de school om de kosten van eerdere voorbereidingen voor nieuwbouw te vergoeden. De scholengemeenschap had het voortraject al helemaal voorbereid, maar ruimte voor een krediet van de gemeente was er toen niet. Dat soort problemen worden met de overdracht ook voorkomen. Verder kunnen de scholen voor voortgezet onderwijs profiteren van een lage rente. Het Dockinga College en de JJ Boumanschool in Dokkum zijn voorstander van de plannen, maar Piter Jelles niet. De beide scholen betalen een koopsom aan de gemeente voor de bestaande gebouwen.

 

Regionaal nieuws

Vandaag, 21.35 uur

Auto's in botsing op Trekweg

10,4 °C

7 inbraken

8 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Vul de sudoku in met de getallen 1 tot en met 9. Zodat in elke lijn de cijfers 1 tot en met 9 één keer voorkomen.

Of speel iets anders op WâldNet Games.