15,4 °C

© Jochem Wiersma |  De politie sluit een misdrijf uit. Het betrof zaterdagavond een noodlottig ongeval

Onheil treft Urker viskotter op L’oog opnieuw

ma 11 april 2016 20.05 uur

LAUWERSOOG -

Niets aan ellende lijkt de viskotter UK 268 ‘Jacoba Alyda’ van de Urker visserijfamilie Romkes bespaard te blijven. Zaterdagavond verdronk een 60-jarige Poolse matroos van de kotter in de haven van Lauwersoog. Naar de oorzaak van dat ongeval is door de politie een onderzoek ingesteld. De politie sluit een misdrijf uit. "Het betreft een ongeval" zo laat woordvoerder Kalina Pruntel van de politie maandag deze site weten. Het onderzoek is echter nog niet helemaal afgerond.

De kotter UK 268 ‘Jacoba Alyda’ is sinds het jaar 2000 in bezit van de familie en voer tot in 2007 onder Deense vlag als de HG 470 'Tannisbugt’. De Tannisbugt van de Romkes werd in 2007 omgevlagd naar Nederland en vernummerd tot de nieuwe UK 268 ‘Jacoba Alyda’ nadat de oorspronkelijke UK 268 van de Romkes in december 2005 op de Noordzee door een Griekse olietanker werd aangevaren en vervolgens zonk. De bemanning van de kon zich met een reddingsvlot in veiligheid brengen.

Faillissement na niet uitbetalen verzekering
Met het zinken van de Kotter was de ellende nog niet voorbij. De verzekeraar van de UK 268 keerde de geleden miljoenenschade niet. Uit onderzoek bleek dat een Pools bemanningslid, van wie de papieren niet erkend waren, tijdens de aanvaring de wacht hield in de stuurhut. Na vele rechtszaken resulteerde dat in april 2013 in een faillissement. De curator probeerde in februari 2016 de assurantietussenpersoon voor de schade aansprakelijk te stellen, maar dat werd door de rechtbank afgewezen.

Onder de Deense vlag raakte de kotter van de Romkes, die als thuishaven Lauwersoog had, in januari 2006 betrokken bij een dodelijk ongeval. Een 27-jarige Poolse matroos sloeg tijdens slecht weer op de Noordzee overboord toen de netten werden uitgezet. Hij verdronk en werd uren later door een gealarmeerd Urker vissersschip uit het water gevist.

In 2013 raakte de kotter, inmiddels weer varend onder Nederlandse vlag, opnieuw bij een dodelijk ongeval betrokken. Een 43-jarige Filipijnse matroos van de UK 268 belandde in de haven van Lauwersoog bij het afmeren van de kotter tussen wal en schip. Hij raakte dusdanig ernstig gewond dat hij onderweg naar het ziekenhuis overleed.

Drijvende schoen deed alarmbellen afgaan
Over het noodlottige ongeval van afgelopen zaterdag wil de politie verder niet veel zeggen. "De man had geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland en het betreft een inwoner van Polen", aldus woordvoerder Kalina Pruntel van Politie Noord-Nederland. De collega's van het slachtoffer hebben rond zes uur voor het eerst de hulpdiensten ingeschakeld. De man was vermist en nadat ze een schoen in het water zagen drijven, gingen alle alarmbellen rinkelen. Na een zoektocht met boten van de brandweer en de KNRM werd het levenloze lichaam rond 23.00 uur in het water aangetroffen.

 

Regionaal nieuws

15,4 °C

8 inbraken

8 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Leuke koekjes en kleurrijke snoepjes met leuke animaties.

Of speel iets anders op WâldNet Games.