Account
Logo
Zoeken
8.5 °C

Burgemeester 'doopt' Burgumer gagelbier

za 9 april 2016, 10.18 uur

BURGUM - Onder belangstelling van zo'n 120 man heeft het gagelbier 'Kâld Kletske Galjes' van bierbrouwer Sytze Hoogstins uit Burgum donderdagavond officieel het levenslicht gezien. Tijdens de lancering van het gagelbier in De Kruidhof in Buitenpost, heeft burgemeester Gerbrandy van Achtkarspelen het bier bekroond met het streekkeurmerk Wâldpyk. Brouwer Sytze Hoogstins nam het certificaat en muurbordje van Wâldpyk in ontvangst.

De gagel vervangt de hop in dit bier en is afkomstig van teler Ida Haarsma in Sumar. Kâld Kletske Galjes is ondermeer te koop bij de Mitra in Burgum en Op ‘e Stâl in Buitenpost. Tuincafé De Kruidhof in Buitenpost en De Pleats in Burgum schenken het in hun restaurant.

"Gagel staat in de volksgeneeskunst bekend als een middel tegen vele kwalen, al moet ik in kader van het alcoholbeleid wel waarschuwen: drink met mate:, grapte burgemeester Gerbrandy. "Het regionale aspect van dit bier is een enorme opsteker voor onze regio" vervolgde de burgemeester. Omdat Sytze Hoogstins de gagel uit De Wâlden haalt en het bier brouwt in de streek, heeft zijn gagelbier het streekkeurmerk Wâldpyk dubbel en dwars verdiend.

Sytze Hoogstins: "Het gagelbier is een donker en droog bier. Heeft meer body en is milder dan andere bieren". Ondanks dat Sytze van te voren helemaal niets van gagelbier af wist, heeft hij met de kennis van streekmerk Wâldpyk zelf zijn receptuur ontwikkeld. "Ik heb eerst van gagel thee getrokken. De thee smaakte veel te bitter, zodat ik wist dat er maar weinig van nodig is om een aangename bitterheid in het bier te krijgen. Het eerste biertje was meteen goed en leverde zelfs een trofee op van De Koperen Tsjettel, een amateurbiervereniging waar ik lid van ben. Inmiddels heb ik al 1200 flesjes verkocht nog voor de lancering een feit was." Samen met Streekkeurmerk Wâldpyk en Botanische Tuin De Kruidhof kwam Sytze op het idee om dit gagelbier te maken. Wijnhandel CRU68 uit Burgum verhandelt het bier.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
78.3%
Heel misschien wordt het nog wat....  
2.5%
Ik hoop dat het doorgaat!  
19.2%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!



regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie