8.3 °C

Wissel wijst Ropta Boys de weg

zo 6 maart 2016, 10.15 uur

EASTERNIJTSJERK - Lang leek Ropta Boys afgelopen zaterdagmiddag af te stevenen op een nederlaag tegen het Leeuwarder Lions’66. Meer dan een uur wist Ropta Boys weinig tot geen kansen te creëren. De ommekeer kwam toen wisselspeler Tjidsger Braaksma het veld betrad. Zijn tomeloze inzet en zijn twee prachtige kopgoals bezorgden Ropta Boys de volle winst tegen Lions’66.

1e helft weinig te beleven.
De start in deze thuiswedstrijd van Ropta Boys was veel belovend. De eerste kans kwam uit een corner van Anco Dijkstra die bij de eerste paal door Martin Kool maar net voorlangs werd gekopt. Twee tellen later mocht Tim van der Voort uithalen rand 16 meter gebied. Zijn schot werd geblokt door een Lions speler. Lions’66 nam de wedstrijd vrij snel over en werd gevaarlijker. In de 13e minuut komt Ropta Boys zeer goed weg. Een vrije trap van Lions’66 valt tussen de verdediging en Ropta Boys keeper in en kan net niet worden binnengelopen door een Lions’66 speler.

Deze waarschuwing kon Ropta Boys niet ombuigen naar beter voetbal. Lions’66 wist voornamelijk gevaar te stichten via de zeer snelle linkerspits. Tot aan het half uur kon Ropta Boys de nul houden. Daarna ging het helemaal mis. In de opbouw werd de bal tot tweemaal toe knullig verspeeld met als gevolg dat een speler van Lions’66 oog in oog kwam te staan met Ropta Boys keeper Johannes de Groot. Deze speler faalde niet en schoof de bal beheerst binnen voor de 0-1.

Een terechte voorsprong voor de bezoekers, want in alle opzichten was Lions’66 beter dan Ropta Boys. Ook in de 35e minuut waren de spitsen van Ropta Boys niet alert. Een schot van Edwin de Vries moest de Lions’66 keeper loslaten, maar niemand van Ropta Boys was alert. Dit typeerde Ropta Boys in de eerste helft. Overal op het veld was Ropta Boys steeds een stap te laat. Voor rust wist Ropta Boys nog één keer gevaarlijk op te duiken voor de Lions’66 keeper. Een mooie pass van Geert Linthof op Anco Dijkstra werd snoeihard buiten bereik van de keeper afgerond, maar ook net langs de verkeerde kant van de paal. Na een moeizame eerste helft kon er worden gerust met een terechte 0-1 achterstand voor de thuisploeg. Lions’66 was in alle opzichten beter en alerter.

2e helft met gouden wissel.
Na rust kon Ropta Boys in eerste instantie nog steeds geen vuist maken. Lions’66 kreeg in de beginfase van de 2e helft nog een paar hele goede mogelijkheden op verdubbeling van de voorsprong. Met enig fortuin en goed keeperswerk overleefde Ropta Boys de eerste tien minuten na rust. Daarna moest Anco Dijkstra met een blessure worden gewisseld voor de uiteindelijke man van deze wedstrijd, Tjidsger Braaksma.

Door enkele noodgedwongen wisselingen in het veld en de energie van Tjidsger Braaksma kwam de Ropta Boys ploeg tot leven. Eerst was het Edwin de Vries die zijn als voorzet bedoelde bal via de lat over zag gaan. Ropta Boys gaf letterlijk gas en zag het conditioneel zwakke Lions’66 in de problemen komen. Na 25 minuten spelen wist Tjidsger Braaksma zijn invalbeurt te bekronen met de gelijkmaker. Een vrije trap vanaf de rechterkant werd bij de tweede paal door Tjidsger Braaksma fraai binnengekopt voor de 1-1.

Na deze fraaie treffer ging Ropta Boys goed door, maar kwam ongelukkig met tien man te spelen. Jan Meindert Castelein haalde zijn directe tegenstander onderuit en kon rechtstreeks met rood vertrekken. Maar met tien tegen elf en nog twee verse wissels wist Ropta Boys tien minuten voor tijd op voorsprong te komen. Opnieuw een prachtige kop goal van Tjidsger Braaksma. Nu was het Kees Kool die een vrije trap vanaf de middellijn tussen keeper en verdediging legde. Tjidsger Braaksma reageerde voortreffelijk en kopt de bal fraai over de voor zijn goal staande Lions’66 keeper heen in het doel. (2-1)

Lions’66 zat er doorheen en kreeg nog een klap te verwerken, want na de goal kreeg ook een speler van Lions’66 rood voorgeschoteld. Deze speler kon vertrekken na niet netjes woordgebruik richting scheidsrechter. In de slotfase had Tjidsger Braaksma bijna zijn hattrick voltooid. Opnieuw kopt hij uit een vrije trap vrij richting doel, maar deze keer kon de Lions’66 keeper redding brengen in twee keer. Maar aan de andere kant was Lions’66 in de allerlaatste aanval nog heel dicht bij de gelijkmaker. Maar de alles of niets poging van Lions’66 werd door Edwin de Vries vlak voor de doellijn nog weggetrapt. De jonge en goed fluitende scheidsrechter A.H. Visser maakt daarna meteen een einde aan deze wedstrijd.

Conclusie: De uiteindelijke winst is natuurlijk niet geheel toe te schrijven aan invaller Tjidsger Braaksma, maar zijn inbreng en enkele omzettingen binnen het team gaf de Ropta Boys ploeg wel het zetje om deze wedstrijd uiteindelijk over de streep te trekken. Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd en over het algemeen voetbalde Lions’66 iets gemakkelijker, maar de winst bleef thuis in Oosternijkerk, waardoor Ropta Boys haar 5e plek behield in de rangschikking. Eindstand: 2-1.