5 °C

Tablet betaald met valse briefjes van 50

do 03 maart 2016 08.30 uur

LEEUWARDEN -

Een 24-jarige Drachtster is woensdag bij verstek door politierechter Klaas Bunk veroordeeld wegens het uitgeven van vals geld. De Drachtster had op 5 december vorig jaar een tablet gekocht van een inwoner van Damwâld. Die kwam er op het laatste moment achter dat de tablet was betaald met vervalste briefjes van 50 euro. De man die de valse biljetten had gebruikt kon dankzij de Damwâldster worden aangehouden.

De Damwâldster had de tablet op Marktplaats te koop aangeboden voor 275 euro. De Drachtster bood 260 euro. De koop werd gesloten en op 5 december kwam de Drachtster naar Damwâld om de tablet op te halen. Hij betaalde met vijf briefjes van 50 euro en eentje van 10. Toen de Drachtster alweer in de auto zat, ontdekte de Damwâldster dat er iets niet klopte: de briefjes van 50 'voelden' niet goed. In het licht van een lamp zag hij dat ze vals waren.

De man rende naar de voordeur en zag nog net de auto met daarin de Drachtster en nog twee andere mannen wegrijden. De Damwâldster sprong in zijn auto en zette de achtervolging in. Ondertussen waarschuwde hij de politie. Bij de stoplichten bij Ryptsjerk werd de VW Lupo met de drie mannen door de politie klemgereden. De Drachtster beweerde dat hij niet wist dat het geld vals was. Hij zou een laptop hebben verkocht -ook voor 260 euro- aan iemand die hij niet kende. Die onbekende persoon zou de laptop met vals geld hebben betaald.

De rechter geloofde er niets van. 'Het verhaal van de verdachte overtuigt mij in het geheel niet', zei Bunk. Hij veroordeelde de Drachtster tot een werkstraf van 60 uur. De valse briefjes waren behoorlijk goed gelukt. Volgens de politie waren ze nauwelijks van echt te onderscheiden. Ze voelden wel anders aan dan een echt biljet. De valse briefjes hadden bovendien geen watermerk en geen zogeheten veiligheidsdraad.

 

Regionaal nieuws

5 °C

3 inbraken

4 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Vul de sudoku in met de getallen 1 tot en met 9. Zodat in elke lijn de cijfers 1 tot en met 9 één keer voorkomen.

Of speel iets anders op WâldNet Games.