Account
Logo
Zoeken
9.7 °C

Tablet betaald met valse briefjes van 50

do 3 maart 2016, 8.30 uur

LEEUWARDEN - Een 24-jarige Drachtster is woensdag bij verstek door politierechter Klaas Bunk veroordeeld wegens het uitgeven van vals geld. De Drachtster had op 5 december vorig jaar een tablet gekocht van een inwoner van Damwâld. Die kwam er op het laatste moment achter dat de tablet was betaald met vervalste briefjes van 50 euro. De man die de valse biljetten had gebruikt kon dankzij de Damwâldster worden aangehouden.

De Damwâldster had de tablet op Marktplaats te koop aangeboden voor 275 euro. De Drachtster bood 260 euro. De koop werd gesloten en op 5 december kwam de Drachtster naar Damwâld om de tablet op te halen. Hij betaalde met vijf briefjes van 50 euro en eentje van 10. Toen de Drachtster alweer in de auto zat, ontdekte de Damwâldster dat er iets niet klopte: de briefjes van 50 'voelden' niet goed. In het licht van een lamp zag hij dat ze vals waren.

De man rende naar de voordeur en zag nog net de auto met daarin de Drachtster en nog twee andere mannen wegrijden. De Damwâldster sprong in zijn auto en zette de achtervolging in. Ondertussen waarschuwde hij de politie. Bij de stoplichten bij Ryptsjerk werd de VW Lupo met de drie mannen door de politie klemgereden. De Drachtster beweerde dat hij niet wist dat het geld vals was. Hij zou een laptop hebben verkocht -ook voor 260 euro- aan iemand die hij niet kende. Die onbekende persoon zou de laptop met vals geld hebben betaald.

De rechter geloofde er niets van. 'Het verhaal van de verdachte overtuigt mij in het geheel niet', zei Bunk. Hij veroordeelde de Drachtster tot een werkstraf van 60 uur. De valse briefjes waren behoorlijk goed gelukt. Volgens de politie waren ze nauwelijks van echt te onderscheiden. Ze voelden wel anders aan dan een echt biljet. De valse briefjes hadden bovendien geen watermerk en geen zogeheten veiligheidsdraad.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




kwijt / misdaad in je straat

Tijgertje vermist in Drachten

Tijgertje vermist in Drachten

regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369




regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij



regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal