9,4 °C

Vrijspraak voor stokoude vechtpartij

za 27 februari 2016 11.30 uur

LEEUWARDEN -

Het was maar liefst bijna drie jaar geleden, maar vrijdag moest een Hurdegarypster zich alsnog voor de rechter verantwoorden voor een mishandeling. Op 30 juni 2013 zou hij in een café aan de Rijksstraatweg in zijn woonplaats een jongen uit Burgum met een bierglas in het gezicht hebben geslagen. De Hurdegarypster ontkende en dus moest rechter Willem Sikkema het doen met een rits aan getuigenverklaringen: vijf uit het kamp-Hurdegaryp en vijf verklaringen van de groep-Burgum, de vrienden van het slachtoffer.

De Burgumers wezen eigenlijk allemaal naar de Hurdegarypster als degene die met het glas had geslagen. Een paar getuigen hadden de Hurdegarypster op Facebook herkend. Hij zou ook door de uitbater uit het café zijn gezet. De zaak was erg oud, mede omdat advocaat Tjalling van der Goot getuigen wilde horen uit het kamp-Hurdegaryp. Bij de politie waren eigenlijk alleen maar getuigen uit de groep-Burgum gehoord. Dat verhoor deed de rechter-commissaris.

Het kwam erop neer dat de groep-Hurdegaryp in feite de verdachte vrijpleitte. De getuigen verklaarden ontlastend over de Hurdegarypster of ze hadden niets meegekregen van een vechtpartij. Een vriend had verklaard dat de Hurdegarypster 'straalbezopen' was, een andere vriend had gezegd dat de verdachte absoluut geen vechtersbaas was. En dus was het vijf voor en vijf tegen, een gelijkspel.

Het was aan de rechter om te beoordelen of hij kon zeggen dat 'buiten redelijke twijfel' vast was komen te staan dat de verdachte degene was die de jongen uit Burgum met een bierglas in het gezicht had geslagen. Dat kon Sikkema niet, hij had teveel twijfels. Dat kwam mede doordat één belangrijke getuige niet door de politie was gehoord: de uitbater van het café, een onafhankelijke getuige en hoogstwaarschijnlijk de enige die die avond niet had gedronken.

 

Regionaal nieuws

9,4 °C

4 inbraken

4 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
 
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Vul de sudoku in met de getallen 1 tot en met 9. Zodat in elke lijn de cijfers 1 tot en met 9 één keer voorkomen.

Of speel iets anders op WâldNet Games.