11,5 °C

Stalker (51) valt weer vrouwen lastig

wo 24 februari 2016 15.50 uur

LEEUWARDEN - Het was nog niet eens zo lang geleden dat een 51-jarige Ryptsjerker bij de rechter zat omdat hij iemand had gestalkt. Op 11 november vorig jaar kreeg de man een geheel voorwaardelijke werkstraf van 80 uur omdat hij een cassière van een supermarkt in Leeuwarden had gestalkt. De man toonde zich een zeer hardleerse stalker. De rechter legde hem een locatieverbod op: hij mocht niet in de buurt van de supermarkt en de woningen van de cassière en haar ouders komen.

Woensdag bleek dat de Ryptsjerker in dezelfde periode nog twee slachtoffers heeft gemaakt. Kennelijk konden die zaken in november niet worden meegenomen. De Ryptsjerker had een twaalfjarig meisje meermalen aangesproken. De man dacht dat het meisje ooit de woorden 'Wat een mooie man' tegen hem had gezegd. Hij heeft haar verschillende malen benaderd. Hij ging daarmee door, ook nadat het meisje hem duidelijk had gemaakt dat ze niet met hem wilde praten.

De politie adviseerde haar een andere route door het dorp te nemen. En de Ryptsjerker kreeg te horen dat hij het meisje met rust moest laten. De waarschuwende woorden van de politie weerhielden hem er niet van haar weer op te zoeken. Tegen rechter Jolanda Lootsma zei hij dat hij het 'zielig' vond dat het meisje om moest fietsen. 'Ik wilde graag dat ze weer gewoon ging leven'.

Het tweede slachtoffer was een vrouw van in de veertig. Zij was de Ryptsjerker in mei vorig jaar een keer in het Bos van Ypey tegen het lijf gelopen. De man volgde haar en begon een gesprek. De vrouw maakte meteen duidelijk dat ze daar geen trek in had. Toen ze wegreed in haar auto achtervolgde de Ryptsjerker haar. De vrouw kreeg een anoniem briefje in de bus, met een telefoonnummer en de woorden 'Bel mij, belangrijk'.

Toen ze het nummer belde, kreeg ze de verdachte aan de lijn. Op de een of andere manier was hij erachter gekomen waar de vrouw woonde. De vrouw brak het gesprek af. Ze is daarna nog enkele malen door een anoniem nummer gebeld. Ook nu werd de man vermanend toegesproken door de politie. Het hielp niets, in oktober vorig jaar sprak hij de vrouw weer aan, opnieuw in het Bos van Ypey.

Voor officier van justitie Ed Boelen was het wel duidelijk: 'We dringen niet tot de verdachte door'. De man zit nu twee weken vast omdat hij de voorwaarden van het vonnis in november heeft overtreden. Het ging mis met hem nadat zijn moeder was overleden. Volgens de reclassering is daarna zijn leven ingestort. De man heeft PDD-NOS, een vorm van autisme. Hij heeft totaal geen zelfinzicht en kan zich niet inleven in de slachtoffers. Dat zag de rechter ook: 'Volgens mij hebt u niet door wat dit doet bij de mensen met wie u contact zoekt'.

De kans dat de man nogmaals in de fout gaat is hoog, hij moet behandeld worden. Bij de eerste zaak kreeg hij al een omgevingsverbod opgelegd, dat verbod werd woensdag uitgebreid. Hij mag de komende drie jaar – zo lang duurt de proeftijd- niet in het Bos van Ypey komen. Ook het dorp Tytsjerk en een straat in Ryptsjerk zijn verboden gebied. Rechter Lootsma besefte dat de bewegingsvrijheid van de Ryptsjerker steeds meer wordt ingeperkt. 'Maar dat gold ook voor de slachtoffers', aldus de rechter. Zij legde een voorwaardelijke werkstraf van 60 uur op.

 

Regionaal nieuws

zaterdag 25 september

Jaarlijkse fruitdag bij de Spitkeet