2,7 °C

De heer Van der Zwaag stond in 1973 aan de wieg van de grootschalige zendingsdiensten in de bossen bij Veenklooster

Oprichter zendingsfeest overleden

di 26 januari 2016 10.57 uur

KOLLUMERZWAAG -

Pieter van der Zwaag uit Kollumerzwaag is vrijdag 22 januari op 87-jarige leeftijd thuis in Veenklooster overleden. Dat heeft zijn familie afgelopen weekeinde bekendgemaakt.

De heer Van der Zwaag stond in 1973 aan de wieg van de grootschalige zendingsdiensten in de bossen bij Veenklooster. Dit zendingsfeest met Pinksteren groeide uit tot een nieuwe traditie die soms meer dan 20.000 christenen op de been bracht om samen te komen. Tot op de dag van vandaag vinden deze diensten ieder jaar weer plaats, nog steeds in de bossen van Veenklooster.

Naast initiatiefnemer en motor was Pieter van der Zwaag van het organiserende comité van deze bijeenkomsten 20 jaar voorzitter, van 1973 tot 1993. Hij betrok er allerlei mensen bij, als adviseurs bijvoorbeeld predikant, schrijver en tv presentator Sipke van der Land (1937-2015), dichter, schrijver, predikant Jaap Zijlstra (1933-2015), predikant Ype van der Schaaf (1930-2003), Majoor Bosschardt (1913-2007) en vele, vele anderen.

Een resultaat van de diensten in de open lucht is boerderij Het Lichtpunt in Kollumerzwaag. Pieter van der Zwaag was initiator en oprichter. Met Lichtpunt stond hem een duidelijk doel voor ogen. Het moest een plek zijn waar mensen elkaar het hele jaar door konden ontmoeten, niet alleen tijdens de Pinksterdagen in de bossen van Veenklooster. Een plek ook waar mensen elkaar konden helpen wanneer nodig. Mensen immers, kunnen gemakkelijk in de problemen komen, door welke omstandigheden dan ook; alleenstaande vaders en moeders met kinderen, gescheiden mannen en vrouwen, die het niet meer zien zitten, mensen die om andere redenen het leven niet meer de moeite waard vinden en soms zelfs al hebben geprobeerd eruit te stappen. In Lichtpunt, zo zei hij, moesten die mensen een luisterend oor vinden.

En Lichtpunt kwam er. Het kwam er met hulp van de kerken in de regio.

Heel wat jaren trok Pieter van der Zwaag avond aan avond door de noordelijke provincies met een in Amsterdam geproduceerde ‘speelfilm’ waarvan het script werd geschreven door Jaap Zijlstra, om het werk van Lichtpunt uit te dragen. Op die manier bleef Lichtpunt financieel onafhankelijk van overheidssubsidies en -bijdragen. Later, in 1978, kwam daar een kringloop bij, gerund door vrijwilligers, waarvan alle opbrengsten tot op de dag van vandaag naar Lichtpunt gaan. In datzelfde jaar, in 1978, werd Lichtpunt bovendien uitgebreid. Inmiddels zijn meer dan tweehonderd vrijwilligers actief voor Lichtpunt.

Op 29 april 1993 ontving hij een Koninklijke Onderscheiding voor zijn verdiensten. Vanaf 1990 woont Pieter van der Zwaag in 'it Lytse Slot' Veenklooster wat hij en zijn vrouw kochten in 1985. 'It Lytse Slot' is open voor publiek.

 

Regionaal nieuws

2,7 °C

9 inbraken

10 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Maak de kubus - steentje voor steentje - kleiner tot er niets overblijft.

Of speel iets anders op WâldNet Games.