Account
Logo
Zoeken
7.6 °C

64-jarige drankrijder is 'topper van de dag'

vr 22 januari 2016, 12.00 uur

LEEUWARDEN - Een agente zag op 25 oktober 2015 buiten haar diensttijd een VW-kampeerbusje rijden en vertrouwde het niet. Het busje reed stapvoets op de oprit van de A7 bij Terwispel. Op de Beetsterweg bij Beetsterzwaag kwam de auto tot stilstand. De chauffeur, een 64-jarige inwoner van Beetsterzwaag, had een enorm hoog alcoholpromillage, zo bleek na de ademtest op het bureau. Met een promillage van 2,77 zat de bestuurder ruim vijf keer boven dan de toegestane 0,5 promille.

Tegenover rechter Willem Sikkema gaf hij geëmotioneerd aan dat hij zich diep schaamde. 'Ik ben geen grote drinker', zei de Beetsterzwaagster. Hij was 's ochtends vroeg van de weg geplukt. Ergens in de buurt van Tijnje had hij overnacht. Na een feestje was er wat drank overgebleven, waaronder een paar blikjes Grolsch Kanon, een speciaalbier met een alcoholpercentage van meer dan 11 procent. Ondanks dat hij had geslapen, was de alcohol niet uit zijn lijf verdwenen.

Dat kwam volgens de Beetsterzwaagster door een stofwisselingsafwijking die hij had overgehouden aan de ziekte van Lyme, het gevolg van een tekenbeet. Zijn stofwisseling is volgens hem 'zorgelijk laag'. Vanwege het extreem hoge promillage moet hij zich binnenkort bij het CBR melden voor een geschiktheidskeuring. Dat de alcohol trager wordt afgebroken door zijn lichaam, had hij zich ook kunnen bedenken voor hij die stevige biertjes dronk en de vervolgens in de auto stapte, redeneerde officier van justitie Meine Geerds.

Geerds was 'geweldig geschrokken' van het hoge promillage, het hoogste van alle drankzaken die dag aan bod kwamen. 'U bent echt de topper van deze dag', zei Geerds. Bij zijn eis hield hij rekening met de hoge kosten van het CBR-traject en het niet al te ruime pensioen van de Beetsterzwaagster. Geerds eiste een boete van 1300 euro waarvan de helft voorwaardelijk en een rijontzegging van 12 maanden waarvan 9 voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Rechter Sikkema nam het voorstel over.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie



regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'





regionaal nieuws

Onwel geraakte automobilist ramt hekwerk

Onwel geraakte automobilist ramt hekwerk