0,3 °C

'De Bacardi ging er wel lekker in'

do 21 januari 2016 16.35 uur

LEEUWARDEN -

Hij heeft geen idee wat hem bezielde, toen hij op 11 september vorig jaar met veel teveel drank op in zijn auto stapte. 'Het beïnvloedt mijn leven een hele lange tijd', zegt de 27-jarige Drachtster tegen rechter Klaas Bunk. Hij zegt dat hij zich die dag 'een beetje' heeft laten opjutten. Zijn vriendin had vriendinnen over de vloer, hij ging erbij zitten en ging aan de Bacardi. 'Het ging er wel lekker in', zegt de Drachtster.

Voordat hij het goed en wel in de gaten had, zit hij in de auto, op weg naar zijn vrienden. Een getuige belt de politie, omdat het rijgedrag van de Drachtster niet bepaald je van het is. Als hij door twee agenten wordt aangesproken is de Drachtster, zoals de officier van justitie het uitdrukt, 'tegendraads'. Hij moet mee naar het bureau voor een ademtest en dat zint hem niet. Hij scheldt de agenten uit voor 'mongolen'.

'Het floepte eruit.', zegt de Drachtster. 'Ik heb meteen excuses aangeboden'. De belediging staat dan al genoteerd. Op het bureau blijkt dat hij tien keer boven het maximum alcoholpromillage zit. Hij 'blaast' een promillage van 2,05. Als beginnend bestuurder is de bovengrens 0,2 promille. De veel te overmoedige beslissing om in de auto te stappen, heeft vergaande consequenties. Hij kwam bij het CBR in beeld en daar zijn ze niet mals.

Hij moet zich laten keuren. Hij wordt afgekeurd, zijn leverwaardes waren niet goed. 'Ze wisten van tevoren dat ik er niet doorheen zou komen', beweert de Drachtster. Hij zou na zijn aanhouding geen druppel drank meer hebben gehad. De 1000 euro die de keuring hem kostte is hij kwijt en hij staat ook nog eens de komende tien jaar onder toezicht van het CBR. Het zit allemaal niet mee, thuis zit hij midden in een verbouwing. 'Het geld is op', zegt de Drachtster.

Als de rechter hem voorstelt om dan maar gratis te werken in plaats van een boete te betalen, weifelt de verdachte. Een dikke werkstraf heeft hij blijkbaar ook geen trek in. 'Ik werk ook al volledig', zegt hij. De rechter hakt de knoop door. Hij legt de door de officier geëiste boete van 1250 euro op plus een rijontzegging van negen maanden. Bunk komt de Drachtster toch nog een beetje tegemoet: de boete mag in vijf maandelijkse termijnen worden betaald.

 

Regionaal nieuws

0,3 °C

9 inbraken

10 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Verwijder zoveel mogelijk bubbels in dit klassieke bubbelschietspel.

Of speel iets anders op WâldNet Games.