2,5 °C

Na Psy-Fi met GHB op achter het stuur

za 16 januari 2016 08.30 uur

LEEUWARDEN -

Een Burgumse (29) had zich eind augustus vorig jaar een heel weekend ondergedompeld in het Psy-Fi festival in de Groene Ster bij Leeuwarden. Dat ging gepaard met de inname van de nodige genotsmiddelen. Op 31 augustus viel het de politie op dat een auto met een vrouw achter het stuur in Noardburgum in twee parkeervakken stond. De Burgumse zat in de auto, het viel de agenten meteen op dat er iets niet klopte.

In de auto lag een joint en een fles met, naar later bleek, GHB. De Burgumse moest bloed afstaan. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) vond sporen van GHB, cannabis, speed en kalmeringsmiddelen in het bloed van de vrouw. De concentratie GHB was volgens het NFI voldoende om een lichte slaap te veroorzaken. Behalve de fles die in de auto werd gevonden, had de Burgumse nog een klein flesje op zak.

Ze had de GHB op het festival gekocht, zei ze vrijdag tegen rechter Jan Schoemaker. Ze dacht dat de genotsmiddelen wel waren uitgewerkt toen ze in de auto stapte. Ze was op weg naar een coffeeshop. Vlak voor ze was gaan rijden had ze een paar trekjes van een joint gehad. Bijna een maand later had ze bij het Kruidvat in Burgum een pot dagcrème gestolen. 'Ik kon het niet betalen', zei de Burgumse.

Het CBR nam haar rijbewijs in. Ze zal binnenkort een rijgeschiktheidsonderzoek moeten ondergaan. De kosten van dat onderzoek, zo'n 1100 euro, zijn voor haar eigen rekening. Op voorstel van officier van justitie Rein Meinderts veroordeelde de rechter de Burgumse tot een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van een half jaar.

 

Regionaal nieuws