Account
Logo
Zoeken
6.9 °C
Fout bij afhandeling na decode 0 -

Aanleg van fietssnelweg wordt veel te duur

wo 9 december 2015, 12.24 uur

DRACHTEN - De aanleg van een fietssnelweg (Fietsroute Plus) tussen Drachten, Marum en Leek en Drachten – Leeuwarden is een te dure voorziening voor beperkte aantallen gebruikers. Dat is de uitkomst van het onderzoek door adviesburo Goudappel Coffeng. Het onderzoek is uitgevoerd in gezamenlijk opdrachtgeverschap met de gemeente Marum, provincie Fryslân en provincie Groningen. Daarnaast hebben de gemeenten Leeuwarden, Tytsjerksteradiel, Opsterland, Grootegast en Leek meegedacht en gesproken.

In februari 2014 nam de gemeenteraad van Smallingerland een motie aan met de wens dat het college met diverse partijen in gesprek zou gaan over de mogelijkheid van een 'Fietsroute Plus' richting Leeuwarden en Groningen. Volgens de onderzoekers is er een beperkte potentie voor meer fietsgebruik wanneer de fietsroutes worden opgewaardeerd tot fietssnelweg. Wanneer sprake is van snellere en kwalitatief betere fietsroutes maken wel meer inwoners de keuze om met de fiets te reizen in plaats van met de auto of het openbaar vervoer, maar op deze langere afstanden zal deze toename beperkt zijn.

De afstand tussen de grote kernen is daarvoor simpelweg te groot. Ook in de tussenliggende gebieden zijn de aantallen potentiële gebruikers te klein. De investeringen die nodig zijn om deze beperkte aantallen fietsers optimaal te faciliteren staan in geen verhouding.

Goudappel Coffeng adviseert daarom te (blijven) investeren in een compleet net van goed onderhouden fietsvoorzieningen tussen de plaatsen in het gebied, in plaats van veel geld te stoppen in fietssnelwegen met erg weinig gebruikers. Het college van Smallingerland stuurt de onderzoeksresultaten naar de gemeenteraad. Ook de omliggende gemeenten hebben het onderzoek ontvangen, zodat zij dit naar wens mee kunnen nemen in hun (fiets)plannen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws