6,6 °C

© WâldNet |  In Damwâld wordt nu sneller gereden dan voorheen en de eerste winkel sluit dit jaar de deuren

Centrale As: snelrijders en winkelsluiting

di 01 december 2015 13.30 uur

DAMWâLD -

De opening van de Centrale As heeft als gevolg dat er sneller op de Haadwei in Damwâld wordt gereden. De toename van snelrijders baart voorzitter Douwe Kommerie van Plaatselijk Belang zorgen. Dat terwijl de inwoners over het algemeen zeven weken na de opening erg positief zijn over de nieuwe weg. Daar staat tegenover dat enkele ondernemers minder omzet hebben. Zij ervaren dat het een stuk rustiger is in het dorp.

"De inwoners stellen dat het echt stiller is geworden. Met name de afname van het vrachtverkeer valt op", vertelt Kommerie tevreden. Wel hebben de omwonenden zorgen geuit over de automobilisten die nu ineens nog veel harder over de Haadwei rijden. "Omdat er minder verkeer is, lokt de weg blijkbaar uit om harder te gaan rijden."

De verkeersader krijgt in de toekomst een nieuwe inrichting, maar voor de afronding van dat project zijn we vermoedelijk al in 2017 belandt. Het zijn veelal Damwâldsters en de inwoners van omliggende dorpen, die in de bebouwde kom te hard rijden. Plaatselijk Belang doet daarom een beroep de eigen burgers. "Er steken ook kinderen over. Daar moeten we rekening mee houden." Een andere zorg van het dorpsbelang is de aanloop naar de winkels. "We moeten dus wel zorgen dat het dorp goed bereikbaar blijft."

De opening van de Centrale As is voor Bloemen- en Plantencentrum Hoekstra aan de Haadwei in ieder geval één van de redenen om aan het einde van het jaar de deuren te sluiten. De zaak is voor een groot deel afhankelijk van de 'impuls'-aankopen van automobilisten. "Wij merken dat het echt rustiger is en dat heeft gevolgen voor de omzet", legt Bonnie Hoekstra uit. Regelmatig stopten vakantiegangers op hun terugreis van de eilanden bij de plantenzaak. "De Centrale As heeft gevolgen voor alle bedrijven hier aan de Haadwei. We zitten nu ineens in een dode hoek. De nieuwe weg heeft wat dat betreft echt negatieve gevolgen voor de economie in Damwâld. Wij merken dat nu al, anderen misschien in de toekomst."

Ondernemer Jurjen van der Veen van supermarkt Albert Heijn in het overdekte winkelcentrum ziet de Centrale As echter ook als een kans voor het dorp. "Mensen hebben de neiging om van de bedreigingen uit te gaan. Het feit dat je sneller in Drachten bent, kun je echter ook van de positieve kant bekijken. Straks wordt de Haadwei, waar gereden wordt alsof het een halve snelweg is, aangepakt. Damwâld krijgt meer een dorps gezicht en wordt een prachtplek om te wonen, juist om dat je immers zomaar in Drachten bent." In omzet merkt Van de Veen niet veel verschil. "In het begin reden er wel minder auto's langs en was het iets minder druk. De nieuwigheid is er nu wel wat van af. De drukte komt weer op gang. Misschien dat we de passanten van en naar Esonstad missen, maar dat verschil is moeilijk in geld uit te drukken."

Jurjen Fokkinga is eigenaar van de gelijknamige schoenenzaak in het dorp. Hij stelt dat zeven weken na de opening van de Centrale As het voor hem het lastig is om concreet over de gevolgen voor de klandizie te spreken. "Er is wel minder drukte met verkeer, misschien moet dat z'n tijd ook hebben. Wellicht dat we de gevolgen wel gaan merken als de hele Centrale As open is, maar ik heb het nu eerlijk gezegd niet minder druk in vergelijking met vorig jaar."

 

Regionaal nieuws

6,6 °C

5 inbraken

4 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Leuke koekjes en kleurrijke snoepjes met leuke animaties.

Of speel iets anders op WâldNet Games.