2,1 °C

Foto: Karel Jongsma | Twee nieuwe molenaars werden zaterdag verwelkomd in Dongeradeel

Nieuwe molenaars in Dongeradeel

zo 29 november 2015 13.29 uur

METSLAWIER -

In de week dat de Minister van Cultuur het vak van molenaar nomineerde voor de Unescolijst voor Immaterieel Erfgoed, verwelkomde de Stichting Monumentenbehoud Dongeradeel twee nieuwe molenaars. Op de stelling van de in 1836 gebouwde koren- en pelmolen Ropta in Metslawier en in aanwezigheid van bijna alle molenaars, leermeester Sije Hoekstra en het voltallige bestuur kregen Henny Vlasma en Leo Daane het molenaarsreglement en een bos bloemen uit handen van voorzitter Bart Korvemaker van de erfgoedstichting. Die noemde de uitbreiding van het bestand van vrijwillige molenaars een aanwinst en wenste hen veel succes en plezier met deze mooie hobby.

Niet alleen is een draaiende molen nauw verbonden met het Friese landschap en geschiedenis; het draaien van de molen is noodzakelijk voor het behoud van het molenmechaniek.

De op handen zijnde internationale erkenning van dit oer-Hollandse ambacht en het feit dat hiermee de eerste vrouwelijke molenaar voor de stichting actief is, draagt hopelijk bij aan nog meer interesse voor dit vak.

 

Regionaal nieuws

2,1 °C

4 inbraken

14 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Vul de sudoku in met de getallen 1 tot en met 9. Zodat in elke lijn de cijfers 1 tot en met 9 één keer voorkomen.

Of speel iets anders op WâldNet Games.