Account
Logo
Zoeken
4.4 °C

Dongeradeel houdt koopzondagen

vr 30 oktober 2015, 0.08 uur

DOKKUM - In de gemeente Dongeradeel blijven de eerder ingestelde koopzondagen onder bepaalde voorwaarden toegestaan. Alleen de PvdA en de ChristenUnie stemden donderdagavond tegen het voorstel van het college om een eerder ingestelde proef een definitief vervolg te geven. Winkels in Esonstand en op de pier van Holwerd en supermarkten in de gehele gemeente mogen elke koopzondag open tussen 12.00 en 17.00 uur. Voor alle andere winkels zijn maximaal twaalf zondagen per jaar toegestaan.

Fractievoorzitter Esther Hanemaaijer trapte de discussie af en liet ook de verdeeldheid binnen die partij doorschemeren. “We hebben respect voor een ieder die anders tegen de zondagsrust aankijkt. Leden en kiezers van het CDA denken hier ook verschillend over.” De partij was eerder tegen een proef voor koopzondagen, vanwege de onevenwichtige verdeling tussen ondernemers in de binnenstad (die minder mochten) en daarbuiten. Met behulp van een amendement dat samen met de FNP werd ingediend, werd die omissie uit het voorstel gehaald.

De Christenunie had zich tijdens een eerdere commissievergadering over hetzelfde onderwerp al kritisch over het verlengen van de koopzondagen uitgesproken. Toch verraste het betoog van fractievoorzitter Rein Ferwerda (Christenunie) tijdens de vergadering zowel de oppositie als de coalitie. “It eardere beslút hat in protte reuring joen fanút ûs achterban. Dat wolle wy net wer”, aldus Ferwerda. “It is foar ûs dan ek net moochlik om mei dit punt yn te stemmen”.

De partij handelde daarmee in strijd met het coalitieakkoord. De discussie leidde overigens tot een flinke coalitiecrisis tussen aan de ene kant de FNP en CDA die wel voorstemden en tegenstander ChristenUnie. FNP voorman Fedde Breeuwsma was erg teleurgesteld en sprak van een vertrouwensbreuk. “Wy fiele ús net serieus naam troch de ChristenUnie. Jo kinne jo net samar ûntlokke oan it koalysjeakkoort. Ook Hanemaaijer (CDA) was flinkt teleurgesteld. “We zullen ons moeten beraden hoe we hier verder mee om moeten gaan”. Het besluit voor de koopzondagen werd uiteindelijk wel genomen met een ruimte meerderheid.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
74.4%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3.3%
Ik hoop dat het doorgaat!  
22.3%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie




regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'