Account
Logo
Zoeken
8.4 °C

Heling en witwassen: goedkoop is duurkoop

ma 26 oktober 2015, 14.00 uur

LEEUWARDEN - Dat goedkoop duurkoop is, ondervonden twee mannen die begin vorig jaar spullen hadden gekocht van een man uit Leeuwarden. Een 39-jarige inwoner van Burdaard had veertien rollen isolatiemateriaal van de Leeuwarder gekocht, een 50-jarige inwoner van Kootstertille kocht een drietal kabelhaspels en grondwerkmateriaal (een sleuvenstamper en een graafbak). De kopers moesten zich maandag voor de rechter verantwoorden wegens heling. De spullen die ze van de Leeuwarder hadden gekocht waren gestolen.

Het isolatiemateriaal dat de Burdaarder had gekocht was begin maart 2014 gestolen van een bouwplaats aan de Tolhúswei in Leeuwarden. De Burdaarder had 300 euro voor de rollen betaald. Een redelijke prijs vond hij zelf. 'Het was driekwart van de nieuwprijs', zei hij tegen rechter Klaas Bunk. Volgens het bouwbedrijf lag de inkoopsprijs van de veertien rollen een stuk hoger: rond de 900 euro. De Leeuwarder zou tegen de Burdaarder gezegd hebben dat de rollen van een bedrijf kwamen dat failliet was gegaan.

Uiteindelijk kwam de man er zelf achter dat er iets niet in haak was, toen de Leeuwarder hem vanuit de gevangenis belde. Toen had hij in ieder geval naar de politie moeten stappen, vond Bunk. Was hij daarvoor wellicht nog naïef geweest, na het telefoontje had hij volgens de rechter beter moeten weten. Bunk oordeelde dat de man zich niet schuldig had gemaakt aan heling, maar wel aan witwassen. De Burdaarder kreeg een werkstraf van 60 uur.

Ook de Tilster moet 60 uur gratis werken. In zijn zaak vond de rechter dat heling wel bewezen kon worden. De man houdt zich dagelijks bezig met handel. Hij had moeten weten dat de kabelhaspels en grondwerkgereedschappen die de Leeuwarder hem in februari vorig jaar te koop aanbood niet koosjer waren. De Tilster had bij de politie al aangegeven dat hij geen goed gevoel had bij de verkoper. 'Omdat hij niet te vertrouwen is', zei hij tegen de rechter. Bovendien had hij, juist omdat hij in de handel zit, volgens officier van justitie Thea Pitstra moeten controleren of het allemaal wel zuivere koffie was.

Hij had veel wantrouwiger moeten zijn, vond Bunk. 'Ik mag van u een grote achterdocht verwachten', zei de rechter. Ook de prijs verschilde nogal met wat het grondwerkbedrijf aan schade had opgegeven. De Tilster zou tussen de 200 en 400 euro voor de spullen hebben betaald. Het grondwerkbedrijf zat met een schadepost van ruim 5300 euro, nadat de verzekering 1130 euro had betaald. Die schade kon overigens niet op de Tilster verhaald worden, daarvoor zijn de dieven aansprakelijk.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland




regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt


kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost



regionaal nieuws

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof