Account
Logo
Zoeken
8 °C

Hof: 2 jaar cel voor 78-jarige hobbyboer

do 24 september 2015, 14.31 uur

LEEUWARDEN - Hobbyboer Jan Postma uit Augustinusga is in hoger beroep veroordeeld tot twee jaar cel plus een jaar voorwaardelijk. Die straf is gelijk aan de eis van het openbaar ministerie (OM) van twee weken geleden. In juli vorig jaar werd de 78-jarige Postma door de Leeuwarder rechtbank veroordeeld tot 30 maanden cel waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Ook toen had het OM twee jaar celstraf en een jaar voorwaardelijk geëist. Postma heeft zich tot twee keer toe schuldig gemaakt aan verboden wapenbezit.

In december 2013 had hij een uzi bij zijn bed liggen. Hij verbleef bij kennissen in Kootstertille en werd door de politie opgehaald omdat hij was gedagvaard voor een zitting van de economische politierechter. Kort nadat hij in januari was vrijgelaten bleek dat de Stynsgeaster alweer een nieuw wapen had aangeschaft. Ditmaal had hij in een koelkast een revolver verstopt. Het wapen was 'schietklaar', volgens het hof.

In december 2012 trof de politie een volwaardige hennepplantage met 114 planten aan in de boerderij in Augustinusga. Het hof rekent het de Stynsgeaster zwaar aan dat hij het wapen had aangeschaft om een agent van de Dierenpolitie om het leven te brengen. Wat het hof betreft lijdt het geen twijfel dat de Stynsgeaster serieus van plan was 'de agent een kogel door het hoofd te schieten'. Volgens het hof heeft die dreiging, tot op de dag van vandaag, diepe indruk gemaakt op de desbetreffende agent.

Het hof constateert dat Postma, naarmate hij ouder wordt, verhardt in zijn strijd tegen instanties voor dierenwelzijn. Steeds vaker valt hij terug in 'in toenemend grensoverschrijdend gedrag'. Hij heeft een depressieve stoornis en hij is zwakbegaafd, waardoor hij verminderd toerekeningsvatbaar is. De Stynsgeaster komt onder toezicht van de reclassering en hij moet zich verplicht laten behandelen. Na zijn detentie krijgt hij ambulante woonbegeleiding. Vanwege het hoge herhalingsgevaar legde het hof een proeftijd van vijf jaar op.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost



regionaal nieuws

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

ondernemend nieuws

Frl Bewind jarig: 20 jaar!

Frl Bewind jarig: 20 jaar!




regionaal nieuws

Ree uit hek bevrijd door brandweer

Ree uit hek bevrijd door brandweer