Account
Logo
Zoeken
11.2 °C

'Boa's in milieuzaken te kort door de bocht'

ma 21 september 2015, 17.00 uur

LEEUWARDEN - Boa's (Buitengewoon opsporingsambtenaar) zijn een soort van verlengstuk van de politie. Boa's helpen mee om toezicht te houden op de lokale orde en veiligheid, meldt de website politie.nl. Dat niet iedere Boa is ook meteen een doorgewinterde speurneus is of de noodzakelijke sociale vaardigheden onder de knie heeft die bij de functie -zouden moeten- horen, bleek maandag op de zitting van de economische politierechter. In twee zaken waar rechter Bauke Jansen een oordeel in moest vellen was de dienstdoende Boa duidelijk tekortgeschoten.

In de eerste zaak moest een 57-jarige inwoonster van Ouwster-Nijega zich verantwoorden omdat ze in oktober 2013 in de grijze container bouw- of sloopafval zou hebben aangeboden. De vrouw werd -op juridische gronden- vrijgesproken. Het proces verbaal was opgemaakt door een Boa, die de 'verdachte' telefonisch had gehoord. Ten eerste had de Boa nagelaten de vrouw erop te wijzen dat ze het recht had om te zwijgen: de zogeheten cautie was niet gegeven. Maar de Boa had ook de verkeerde verdachte te pakken.

Het was niet vrouw die het afval, een stuk kunststof golfplaat, in de container had gestopt, dat had haar echtgenoot gedaan. De vrouw had een verzetsschrift opgesteld en ingestuurd, maar daar had ze nooit antwoord op gekregen. Tot ze kortgeleden een dagvaarding in de bus kreeg. Officier van justitie Johan Severs vond dat de Boa had moeten doorvragen. 'Nu zit niet de juiste persoon voor de rechter', aldus de officier. Hij vorderde vrijspraak, de rechter volgde het voorstel.

In een tweede zaak moest een 35-jarige inwoner van de Westereen op het matje komen omdat hij vuilniszakken 'los' en niet op de juiste ophaaldag bij de weg zou hebben gezet. Ook in deze zaak kwamen de rechter en de officier tot de conclusie dat de Boa veel te kort door de bocht was gegaan. De Westereender wist zeker dat hij de vuilniszakken in de container had gedaan. Hij had geen idee hoe de zakken en een deel van de inhoud op straat en deels in de sloot terecht was gekomen. Dat had hij ook tegen de -vrouwelijke- Boa gezegd.

De Westereender kreeg als antwoord dat hij een proces verbaal aan de broek kreeg voor het niet op de juiste manier aanbieden van huisvuil. En daar bleef het bij. 'Een meer dan summier onderzoek', stelde de officier. 'Een proces verbaal wat gewoon teveel losse eindjes heeft. Er zijn meer mogelijkheden hoe de vuilniszakken daar zijn gekomen', vulde de rechter aan. En die mogelijkheden waren door de Boa niet onderzocht. Ook de Westereender werd vrijgesproken, zoals de officier had geëist.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



ondernemend nieuws

Bespaar met zonnepanelen: een slimme investering

Bespaar met zonnepanelen: een slimme investering


regionaal nieuws

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919



regionaal nieuws

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland




regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt