0,8 °C

Busje maakt 'salto mortale' bij drugsongeval

do 17 september 2015 14.00 uur

LEEUWARDEN -

Een 25-jarige inwoner van Ternaard veroorzaakte op 13 juli 2013 een ongeval in de buurt van het klaverblad Heerenveen. De man was met zijn rode Golf met hoge snelheid achterop een VW Transporter geknald. De VW-bus sloeg over de kop, de eerste keer raakte de auto het wegdek niet. 'Een soort salto mortale', merkte rechter Bauke Jansen donderdag op tijdens de strafzaak tegen de Ternaardster. De drie inzittenden van de bus hielden relatief lichte verwondingen over aan het ongeval.

Het had ook heel anders kunnen aflopen. 'Je moet er niet aan denken wat de gevolgen waren als die mensen in een kleiner autootje hadden gereden', zei rechter Jansen. Uit een bloedonderzoek bleek dat de Ternaardster, die zelf nauwelijks gewond was geraakt, allesbehalve nuchter was. In zijn bloed werden hoge concentraties amfetamine (speed) en GHB aangetroffen, en ook nog sporen van cannabis. De man was indertijd een stevige gebruiker. Een maand voor het ongeval was hij veroordeeld voor het bezit van speed en xtc.

Hij beweerde dat hij geen GHB had gebruikt. Hij moest het stiekem toegediend hebben gekregen. Hij zei dat hij vlak voor de botsing even was 'weggevallen'. Het drugsgebruik van de Ternaardster liep als een rode draad door de rechtszaak. Officier van justitie Sierd Eijzenga verweet de verdachte ook dat hij vanaf januari 2014 tot begin maart van dit jaar GHB en speed heeft gedeald. Een getuige beschreef de toenmalige woning van de verdachte, waar hij kwam om drugs te kopen.

De verdachte woonde in Dokkum, bij zijn vriendin. De getuige beweerde dat al hij twee jaar GHB kocht van de Ternaardster. Op 22 oktober vorig jaar werd hij in Heerenveen betrapt met een fles met ruim 68 gram GHB die in een tas zat. De Ternaardster ontkende in beide zaken. Hij had niet gedeald en de tas zou hij voor iemand hebben vastgehouden. Er stond ook nogal wat op het spel: hij liep in de proeftijden van twee verschillende straffen.

Er hangt hem maar liefst zeven maanden voorwaardelijke celstraf boven het hoofd. Eijzenga verzocht de rechtbank die zeven maanden om te zetten in een definitieve gevangenisstraf. Voor de andere feiten, inclusief het ongeval bij Heerenveen, eiste de officier nog eens veertien maanden cel en een rijontzegging van een jaar.
Uitspraak: 1 oktober.

 

Regionaal nieuws

0,8 °C

9 inbraken

10 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Verwijder zoveel mogelijk bubbels in dit klassieke bubbelschietspel.

Of speel iets anders op WâldNet Games.