0,9 °C

Dodelijk ongeval: werkstraf, 2 jaar ontzegging

do 09 juli 2015 15.15 uur

LEEUWARDEN -

Voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval is een inwoner van Wijnjewoude (21) donderdag door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot de maximale werkstraf -240 uur- en een rijontzegging van twee jaar. Verder legde de rechtbank een proeftijd van drie jaar op in combinatie met een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. De Wijnjewoudster, hij is inmiddels verhuisd naar Gorredijk, was met twee vrienden betrokken bij een ongeval op de Nije Heawei bij zijn woonplaats, in de nacht van 26 oktober vorig jaar.

Bij dat ongeval kwam de 23-jarige Jan Jelle van der Lei uit Wijnjewoude om het leven. De auto werd bestuurd door zijn twee jaar jongere dorpsgenoot. Hij raakte lichtgewond, een derde inzittende, een 21 jarige inwoner van Hoornsterzwaag, werd met ernstige verwondingen overgebracht naar het UMCG in Groningen. De bestuurder had teveel gedronken. Hij had een alcoholpromillage van 1,4; als beginnend bestuurder had hij zeven keer meer gedronken dan is toegestaan.

De werkelijke toedracht van het ongeval bleef onduidelijk. Wel was duidelijk dat de auto in de rechterberm terecht was gekomen, waarna de bestuurder de controle over het voertuig is verloren. De auto botste aan de andere kant van de weg met de zijkant tegen een boom. Het slachtoffer overleed ter plaatse. De drie hadden die dag meegedaan aan een puzzelrit, naderhand waren ze op stap geweest.

De rechtbank zag af van het opleggen van een vrijheidsstraf, wat volgens de richtlijnen wel had gekund. Op basis van het reclasseringsrapport en ook de houding van de verdachte op de zitting, is de rechtbank duidelijk geworden dat hij zwaar lijdt onder de dramatische gevolgen van het ongeval. Dat geldt nog veel meer voor de nabestaanden. 'Het verlies van hun zoon en broer heeft hen onbeschrijfelijk veel verdriet en onherstelbaar leed bezorgd', aldus de rechtbank.

 

Regionaal nieuws