Account
Logo
Zoeken
9.1 °C

Dodelijk ongeval: werkstraf, 2 jaar ontzegging

do 9 juli 2015, 15.15 uur

LEEUWARDEN - Voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval is een inwoner van Wijnjewoude (21) donderdag door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot de maximale werkstraf -240 uur- en een rijontzegging van twee jaar. Verder legde de rechtbank een proeftijd van drie jaar op in combinatie met een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. De Wijnjewoudster, hij is inmiddels verhuisd naar Gorredijk, was met twee vrienden betrokken bij een ongeval op de Nije Heawei bij zijn woonplaats, in de nacht van 26 oktober vorig jaar.

Bij dat ongeval kwam de 23-jarige Jan Jelle van der Lei uit Wijnjewoude om het leven. De auto werd bestuurd door zijn twee jaar jongere dorpsgenoot. Hij raakte lichtgewond, een derde inzittende, een 21 jarige inwoner van Hoornsterzwaag, werd met ernstige verwondingen overgebracht naar het UMCG in Groningen. De bestuurder had teveel gedronken. Hij had een alcoholpromillage van 1,4; als beginnend bestuurder had hij zeven keer meer gedronken dan is toegestaan.

De werkelijke toedracht van het ongeval bleef onduidelijk. Wel was duidelijk dat de auto in de rechterberm terecht was gekomen, waarna de bestuurder de controle over het voertuig is verloren. De auto botste aan de andere kant van de weg met de zijkant tegen een boom. Het slachtoffer overleed ter plaatse. De drie hadden die dag meegedaan aan een puzzelrit, naderhand waren ze op stap geweest.

De rechtbank zag af van het opleggen van een vrijheidsstraf, wat volgens de richtlijnen wel had gekund. Op basis van het reclasseringsrapport en ook de houding van de verdachte op de zitting, is de rechtbank duidelijk geworden dat hij zwaar lijdt onder de dramatische gevolgen van het ongeval. Dat geldt nog veel meer voor de nabestaanden. 'Het verlies van hun zoon en broer heeft hen onbeschrijfelijk veel verdriet en onherstelbaar leed bezorgd', aldus de rechtbank.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende


kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost



regionaal nieuws

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

ondernemend nieuws

Frl Bewind jarig: 20 jaar!

Frl Bewind jarig: 20 jaar!




regionaal nieuws

Ree uit hek bevrijd door brandweer

Ree uit hek bevrijd door brandweer