Account
Logo
Zoeken
4.1 °C

Dikke boetes voor fouten bij afvoeren asbest

do 4 juni 2015, 14.30 uur

LEEUWARDEN - De regels omtrent het verwijderen en afvoeren van asbest zijn streng. Dat ondervond een inwoner van Nij Beets (43) die donderdag voor de economische politierechter in Leeuwarden moest verschijnen omdat hij niet aan de regels van de gemeente Opsterland had voldaan. De man had eind 2013 een behoorlijke partij asbestplaten, zo'n 20 vierkante meter, op de vuilstort gebracht. Netjes in dubbel plastic verpakt, zoals het hoort, dacht hij. Omdat het om een grotere hoeveelheid asbest ging, had er ook een asbestinventarisatierapport moeten komen.

Dat was niet gebeurd en daarmee was de Nijbeetser in overtreding. Hij kreeg een schikkingsvoorstel van 1500 euro in de bus. Hij verdedigde zich door te zeggen dat hij op het verkeerde been was gezet door medewerkers van de milieustraat. Hem was verteld dat hij een sloopmelding moest doen, maar de mensen van de milieustraat hadden niets gezegd over een rapport. Hij had al eerder een kleinere hoeveelheid asbest naar de stort gebracht, toen kraaide er geen haan naar. Toch had hij zich beter moeten informeren, vond officier van justitie Wil Frank, en niet bij de mensen van de milieustraat.

'Hun kennis is beperkt, daar mag je je niet op beroepen', aldus de officier. De Nijbeetser had op de website van de gemeente kunnen kijken. Frank eiste alsnog betaling van de boete van 1500 euro. Ook de rechter vond dat de Nijbeetser zich beter had moeten informeren. Jansen legde de helft van de geëiste boete voorwaardelijk op, de Nijbeetser moet 750 euro betalen. De zaak van een 44-jarige inwoner van de Westereen was bijna een kopie van wat de Nijbeetser was overkomen. Deze verdachte had een berging verkocht en laten demonteren.

De asbest had hij netjes ingepakt in landbouwplastic en vervolgens bij een erkend bedrijf afgeleverd. Ook de Westereender had niet een asbestinventarisatierapport laten opmaken en dat had volgens de regels wel gemoeten. Ook hij kreeg een transactievoorstel van 1500 euro thuisgestuurd. De man zei dat hij niet wist dat er een rapport opgemaakt moest worden. De gang naar de rechtbank viel ook voor hem voordeliger uit. Rekening houdend met de financiële situatie van de Westereender legde de rechter een boete van 500 euro plus 1000 euro voorwaardelijk.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws





regionaal nieuws

Fietsster gewond bij aanrijding

Fietsster gewond bij aanrijding



regionaal nieuws

Auto neemt spontaan een duik in vijver

Auto neemt spontaan een duik in vijver




regionaal nieuws

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar

regionaal nieuws

Geslaagde kruiwagenmars door Burgum

Geslaagde kruiwagenmars door Burgum