Account
Logo
Zoeken
2.7 °C

Drankritje eindigt op begraafplaats: celstraf

za 30 mei 2015, 8.00 uur

LEEUWARDEN - Een paar meter verder en zijn auto had tussen de grafzerken gestaan. Een beschonken autorijder uit Marum (27) strandde op 1 maart met de Peugeot van zijn vriendin in het hek van de Noorderbegraafplaats in Drachten. De brokkenpiloot had niet alleen veel teveel gedronken -bijna vier keer meer dan is toegestaan, zijn rijbewijs was ongeldig verklaard en hij was er vandoor gegaan. Dat laatste klopte volgens de Marumer niet helemaal.

Vrijdag vertelde hij aan politierechter Klaas Bunk dat omstanders hem aangemoedigd zouden hebben om de benen te nemen. 'Ze zeiden ga weg, je bent dom dat je blijft staan'. Dat was niet wat de omstanders aan de politie hadden verteld. De Marumer had hen gevraagd om de politie niet te bellen. Hij zou bovendien 500 euro hebben geboden aan degene die zijn auto van het hek van de Noorderbegraafplaats wilde halen.

Hij werd vrij vlot nadat hij weg was gelopen aangehouden. Op het politiebureau ontkende hij dat hij de auto had bestuurd. Daar kwam hij op de zitting op terug, hij gaf toe dat hij de chauffeur was geweest. Hij zei dat hij bij de politie had ontkend omdat hij snel naar huis wilde. Een merkwaardige manier van doen, vond officier van justitie Margreeth Meijer. 'Als je bekent ben je veel sneller thuis, nu gaan ze doorvragen', zei de officier.

De Marumer had die avond in de kroeg gezeten en hij had ruzie met zijn vriendin. Tijdens het rijden was hij met de vriendin aan het Whatsappen, hij wilde het weer goedmaken. Het was niet voor het eerst dat hij met drank op had gereden. Hij is zijn rijbewijs drie jaar geleden kwijtgeraakt en hij had nog een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar boven zijn hoofd hangen. Op dat punt ontsprong de Marumer de dans, het was onduidelijk of die straf wel door een rechter was uitgesproken.

Het drankritje van begin maart liep minder goed voor hem af. Ondanks dat hij had aangevoerd dat een celstraf rampzalige gevolgen voor hem zou hebben, stuurde de rechter hem toch naar de gevangenis. 'Het is over en uit, het is einde verhaal', zei Bunk streng. Hij veroordeelde de Marumer tot een celstraf van zes weken plus vier voorwaardelijk en een rijontzegging van twaalf maanden. De vriendin krijgt haar auto terug.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381



regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'





regionaal nieuws

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Poll: Goede keuze of niet?

Ja  
26.3%
Nee  
55.2%
Maakt me niet uit  
18.5%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!