13.3 °C

Rechter: 'Ga op de fiets naar de werkstraf'

wo 20 mei 2015 16.30 uur

LEEUWARDEN - 'Ik ben gedrogeerd', zei een 26-jarige Drachtster woensdag tegen politierechter Klaas Bunk. De Drachtster wist zeker dat iemand hem stiekem iets had toegediend en dat hij daardoor op 30 december op de Stationsweg in zijn woonplaats tegen een paal op een vluchtheuvel was gereden. De voorkant van de Peugeot 206 zat behoorlijk in elkaar. In de auto vond de politie een plastic fles met een doorzichtige vloeistof, GHB zo bleek later. De Drachtster had geen idee hoe de fles in zijn auto was beland, maar hij wist wel honderd procent zeker wat erin zat: 'Daar zat volgens mij koelvloeistof in'.

In het dashboardkastje van de Peugeot lag een injectiespuit met een rode vloeistof. Bloed, concludeerde de politie, dat waarschijnlijk door het injecteren van de GHB in de spuit was achtergebleven. Ook nu wist de verdachte het beter. Het was geen spuit maar een pen, die hij op zijn verjaardag had gekregen. 'Je kunt ze bij de Primera kopen', voegde hij eraan toe. Even voor hij was tegen de paal was gereden was hij bij de McDonalds geweest. Volgens het personeel sprak hij met dubbele tong. Bij het wegrijden was hij tegen een stoeprand gereden.

Iemand anders zag hem wild en slingerend rijden. Deze getuige had de indruk dat de bestuurder aan het trippen was. Nadat hij tegen de verkeerspaal was geknald stapte de Drachtster volgens getuigen telkens uit en weer in de auto, ondertussen in de handen klappend en wilde gebaren makend. Hij had zijn bovenkleding uitgetrokken. Uit bloedonderzoek bleek dat de man onder invloed was van speed, GHB en cannabis.

Een paar maanden later was het weer raak. Ditmaal was de Drachtster in Kollum achterop een geparkeerde aanhangwagen geknald. Volgens hem omdat hij moest uitwijken voor een fietser. Er kwamen allemaal mensen op af en daardoor raakte de Drachtster volgens eigen zeggen in paniek. 'Ik kreeg een soort flashback van wat er in december was gebeurd', zei de man. Hij had zijn Peugeot ingeruild voor een Oranje VW Golf. De Golf parkeerde hij een eindje verderop, waarna hij er vandoor was gegaan met een paar vrienden in de auto. Na een gesprekje met zijn moeder had hij zich alsnog bij de politie gemeld.

Op de vraag van de rechter of hij eigenlijk wel goed kan autorijden, antwoordde de Drachtster: 'Blijkbaar niet'. De schade aan de aanhanger had hij later alsnog geregeld, maar zijn auto lag wederom in de kreukels. Het had volgens de officier van justitie allemaal heel anders kunnen aflopen. 'U had iemand kunnen aanrijden, of een dier'. De officier eiste een werkstraf van 120 uur. De rechter nam het voorstel over. Bunk gaf de Drachtster op de valreep nog een goede raad mee: 'Gaat u op de fiets naar de werkstraf, niet in de auto'.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws