Account
Logo
Zoeken
3.8 °C

'Gemeente neemt bomen serieuzer dan burger'

vr 10 april 2015, 16.30 uur

LEEUWARDEN - Je zou kunnen zeggen dat de 57-jarige inwoner van Garyp op een soort tijdbom woont. Tenminste, zo ervaart hij het zelf, dat werd vrijdag wel duidelijk op de zitting van de politierechter. De man beschouwt de zomereik die voor zijn woning aan de Brandsmaloane staat als een levensgroot gevaar. Hij denkt dat de kans groot is dat de boom bij de eerste de beste grote storm bovenop zijn woning zal vallen. Bij de storm in november zijn er bij hem in de straat al tientallen bomen gesneuveld.

Hij weet ook wel hoe dat komt: door de samenstelling van de grond zijn de bomen gewoon niet diep genoeg geworteld. De Garypster heeft de gemeente Tietjerksteradiel ingeseind, volgens hem meer dan eens. De gemeente stuurde er een boomexpert op af. De deskundige kwam tot de conclusie dat de zomereik geen gevaar voor zijn directe omgeving oplevert. Een conclusie waar de Garypster zich niet in kon vinden. 'De boom heeft gewoon niet genoeg houvast', zei de man.

Op 5 december nam hij het heft letterlijk in eigen hand: die dag 2014 zaagde hij vier grote takken uit de boom. En daar was de gemeente niet blij mee: er werd aangifte gedaan van vernieling. Eigenlijk had de Garypster volgens de gemeente nu zelf een gevaarlijke situatie gecreëerd: doordat de takken verkeerd waren weggezaagd kon de boom ziek raken. De boom staat er nog steeds en de Garypster is er nog altijd niet blij mee. Hij vindt dat de gemeente hem niet serieus neemt.'We leven altijd in angst', zei de man.

Hij vond dat de gemeente Tytjerksteradiel bomen serieuzer nam dan haar burgers. De Garypster had zich volgens de rechter gewoon moeten neerleggen bij de conclusie van de gemeente, dat er geen sprake is van een noodsituatie. 'Je moet gewoon van andermans spullen afblijven', stelde de rechter. Omdat de Garypster een blanco strafblad had en omdat hij, vanuit zijn standpunt, met goede bedoelingen had gehandeld, hield de rechter het qua straf bij een geheel voorwaardelijke boete van 400 euro, met een proeftijd van drie jaar.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
75.7%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3.4%
Ik hoop dat het doorgaat!  
20.9%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381



regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'