Account
Logo
Zoeken
3.6 °C

220 euro boete na ongewenst bezoek in Holwerd

vr 10 april 2015, 14.30 uur

LEEUWARDEN - Eigenlijk was het gewoon een bizarre zaak en ook wel een zaak die een raar gevoel achterliet, vond de officier van justitie. Toen de bewoners van een woning aan de Grandyk in Holwerd op 27 maart 2013 thuiskwamen, zagen ze moddersporen op de vloer. Napluizen van beelden van de beveiligingscamera's leverde iets op: daarop was te zien dat twee onbekende mannen door de woning liepen. Eentje ging de trap op, linea recta naar de ruimte waar de kluis was. Er werd niets vermist, maar er was wel eerder een inbraak geweest. En dat gaf een extra lading aan het ongewenste bezoek.

Een politieman herkende een van de mannen, het was een 48-jarige inwoner van Didam. Die moest zich vrijdag voor de politierechter verantwoorden, voor huisvredebreuk. De man beweerde dat hij destijds op zoek was naar de bewoner van wie hij kip wilde kopen. Hij zou al eens eerder langs zijn geweest om oud ijzer op te kopen. Toch vreemd vond de officier, dat de man rechtstreeks naar de ruimte met de kluis liep en dat hij en zijn maat handschoenen droegen.

Nog vreemder was dat de Didammer zich niet meer kon herinneren met wie hij in de woning was geweest. Hij bleef volhouden dat hij met de beste bedoelingen bij de woning naar binnen was gegaan. Het Openbaar Ministerie (OM) had de zaak aanvankelijk geseponeerd. De bewoners tekenden bezwaar aan bij het gerechtshof, dat had resultaat. Het hof bepaalde dat het OM de zaak alsnog aan de rechter moest voorleggen.

De officier kon de verdachte geen diefstal of inbraak ten laste leggen, dat was simpelweg niet aan de orde. Er was niets gestolen en de mannen hadden niets verbroken om binnen te komen. Maar de Didammer had wel zonder toestemming van de bewoners de woning betreden en dat leverde huisvredebreuk op, vond de officier. Dat vond de rechter ook. Het was een relatief licht vergrijp en alweer enige tijd geleden, dus legde de rechter een geldboete op van 220 euro, waarvan de helft voorwaardelijk.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
75.7%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3.4%
Ik hoop dat het doorgaat!  
20.9%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381



regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'