Account
Logo
Zoeken
10.3 °C

Rijke Fryslân belast autorijders het meest

wo 25 februari 2015, 15.40 uur

LEEUWARDEN - De provincie Fryslân staat op nummer één in de lijst met verhogingen van de provinciale opcenten. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur. De opcenten zijn gekoppeld aan de motorrijtuigenbelasting en zijn de enige vorm van belasting die een provincie zelf kan heffen (en aanpassen).

De provincie Fryslân liet het tarief in vier jaar stijgen met 9.2 punten. Kritiekpunt op de belasting is het feit dat het een 'onzichtbare belasting' is waardoor provinciale bestuurders de belasting elk jaar een beetje kunnen verhogen zonder dat iemand het in de gaten heeft. De stijging in Friesland is opvallend aangezien de provincie juist veel geld in kas heeft. Dankzij de Nuon-gelden (verkoop van aandelen) heeft Friesland een eigen vermogen van 1.5 miljard euro (bijna 2400 euro per inwoner).

Omdat de belasting zo 'onduidelijk' is, pleiten steeds meer bestuurders ervoor om de belasting af te schaffen. Zo is het bijvoorbeeld eerlijker als iedereen in Nederland even veel betaalt in plaats van verschillende tarieven.

  1. Fryslan 9.2%
  2. Gelderland 5.5%
  3. Drenthe 5.2%
  4. Groningen 4.6%
  5. Noord Brabant 4.2%

De overige gemeenten hielden de opcenten gelijk of er was een daling (alleen in Limburg). In Friesland is het tarief zelf met 94.1 bijna het hoogste van Nederland. Autorijden is alleen in Zuid-Holland nog iets duurder met 95.

Klik hier voor nieuwsbericht van Nieuwsuur en meer info

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws





kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost


regionaal nieuws

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

ondernemend nieuws

Frl Bewind jarig: 20 jaar!

Frl Bewind jarig: 20 jaar!